„Luminor“ mentorystės pagalboje socialiniam verslui – pirmosios sėkmės istorijos

„Luminor“ banko inicijuota mentorystės programa socialinio verslo skaitmenizacijai jau atnešė pirmuosius rezultatus. Programoje dalyvavusioms trims socialinio verslo įmonėms bankas skirs po 1000 eurų, o įmonės gali pasigirti ir pirmosiomis sėkmės istorijomis. Su smurtą patiriančiomis moterimis dirbanti įmonė „ Trys pelėdos“ sukūrė interneto puslapį, socialiai pažeidžiamus jaunuolius globojantis ir medinius dirbinius kuriantis „Inovatorių slėnis“ patobulino marketingo strategiją, o neregiams knygas leidžiantis „Verslas ar menas“ po profesionalų konsultacijų nusprendė pakeisti savo pardavimus.

Bankas šią mentorystės programą inicijavo per COVID-19 pandemiją, suprasdamas, kad socialinio verslo įmonės ypatingai skaudžiai susidūrė tiek su finansinėmis, tiek su skaitmenizacijos trūkumo problemomis. Todėl bankas sutelkė partnerius ir drauge ištiesė pagalbos ranką socialinio verslo įmonėms.

„Socialinio verslo įmonės veikia siekdamos visuomenei naudingų tikslų, jose dažnai įdarbinami žmonės iš labiausiai pažeidžiamų visuomenių grupių, o tai ypač svarbu siekiant mažinti socialines problemas. Tokioms įmonėms net ir nedideli veiklos gerinimo sprendimai dažnai nėra įperkami dėl finansinių ir žmogiškųjų resursų stokos. Tad šia mentorystės programa norime ne tik padėti socialiniam verslui plėtoti savo veiklą, bet ir prisidėti prie tokio verslo stiprinimo visoje Lietuvoje“, – teigia Andrius Načajus, „Luminor“ banko Lietuvos skyriaus vadovas.

Ryškiausią pokytį per mentorystės programą pasiekė „ Trys Pelėdos“. Šilalės ir Pagėgių savivaldybėse nuo smurto nukentėjusių moterų stovyklas organizuojanti įmonė su mentorių pagalba sukūrė savo internetinį puslapį, kuriame – mokymų ir mentorystės programos besidomintiems socialiniu verslu.

„Mentorystės programa davė postūmį įvykdyti ilgai planuotus veiksmus bei galimybę išgirsti patarimus iš savo sričių profesionalų. Esu įsitikinusi, kad socialinis verslas yra ateities verslo forma. Tačiau, kad šis sektorius įgautų sparnus ir svorį, reikalinga visa kariuomenė socialinio verslo lyderių, prie kurių auginimo esame pasiryžę prisidėti ir mes“,  – teigia socialinio verslo „Trys Pelėdos“ įkūrėja Indrė Pilypė.

Beveik 10 metų darbo patirtį turinti įmonė „Verslas ar menas“ kuria unikalias knygas neregintiems vaikams, kuriose net paveiksliukai yra matomi užrištomis akimis, o pasakas galima klausyti ir net užuosti. Pasak šios įmonės įkūrėjos Eglės Jokužytės, – „profesionalių mentorių įžvalgos ir patarimai paragino mus peržvelgti savo pardavimo strategiją ir plačiau parodyti visuomenei, kokią pridėtinę socialinę vertę sukuria mūsų knygos, produktai ir paslaugos.

Zarasų rajone, Antalieptėje, dirbanti įmonė „Inovatorių slėnis“, gavę patarimų iš mentorių, pradėjo ieškoti komandos pastiprinimo ir suprato, kaip reikėtų patobulinti jų marketingo ir komunikacijos strategijas. Šis socialinis verslas yra įkūręs medžio dirbtuves, kuriame įdarbina socialiai pažeidžiamus jaunuolius.

„Nežinome nuo ko pradėti savo pardavimus, kaip kurti vertę. Todėl pamatę galimybę sudalyvauti iš karto nusprendėme, kad būtent to mums ir trūksta – žinių ir ekspertų patarimų. Dėka mentorių, jau ieškome žmogaus kuris galėtų padėti sutvarkyti mūsų internetinį puslapį, pagerintų jos surandamumą ir mūsų žinomumą socialiniuose tinkluose, tai pat ieškome lėšų mūsų gamybinei bazei tobulinti ir atnaujinti“,- sako „Inovatorių slėnis“ projekto koordinatorius Edmundas Mieželis.

Socialinio verslo įmones nemokamai konsultavo ir padėjo įmonės: „Taurus media“ ir „Web partners“.

Bankas „Luminor“ mentorystės programas verslui vykdė visose trijose Baltijos šalyse, jos sulaukė didelio susidomėjimo ir dalyvių skaičiaus. Bankas artimiausiu metu spręs, kaip toliau galėtų padėti vietiniam verslui.

Apie „Luminor“:

„Luminor“ yra trečias pagal dydį finansinių paslaugų teikėjas Baltijos šalių bankininkystės rinkoje, 2019 m. pabaigoje turėjęs 16,6% indėlių ir 18,7% paskolų rinkos dalis. 2500 „Luminor“ darbuotojų aptarnauja 940 tūkst. klientų. 1 lygio kapitalo pakankamumo (CET1) koeficientas yra 19,7%, o akcininkų kapitalas sudaro 1,6 mlrd. eur.

Daugiau informacijos:

Vaidotas Vyšniauskas

Tel.: +370 61273474

El. p.: v.vysniauskas@publicum.lt

Parašykite komentarą