VERT: skirstomųjų tinklų operatorius privalo neatlygintinai teikti informaciją apie elektros suvartojimą

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), išnagrinėjusi nepriklausomo elektros energijos tiekėjo UAB „Ignitis“ ir skirstomųjų tinklų operatoriaus UAB „Dainavos elektra“ ginčą, nusprendė, kad skirstomųjų tinklų operatorius nepagrįstai reikalavo užmokesčio už vartotojų elektros energijos apskaitos prietaisų rodmenų perdavimą ir sumokėtą sumą turės grąžinti.

Ginčas kilo UAB „Dainavos elektra“ atsisakius neatlygintinai teikti duomenis apie jos skirstomajame tinkle esančio nebuitinio vartotojo – UAB „LININGAS“, kuris nusprendė naudotis UAB „Ignitis“ paslaugomis, elektros energijos apskaitos prietaisų rodmenis.

UAB „Dainavos elektra“ nustatytą apmokėjimą už duomenų tiekimą argumentuoja tuo, kad tokia pareiga ūkio subjektams įtvirtinta teisės aktuose, be to,  UAB „Ignitis“ su tuo sutiko, pasirašydama tarp šalių sudarytą duomenų teikimo sutartį.

VERT, išnagrinėjusi faktines ginčo aplinkybes, nustatė, kad Elektros energetikos įstatymas ir kiti teisės aktai (Elektros energijos tiekimo ir naudojimo taisyklės, Prekybos elektros energija taisyklės)  įpareigoja skirstomųjų tinklų operatorių pateikti vartotojų suvartojimo duomenis nepriklausomam tiekėjui – tai yra neatsiejama skirstomųjų tinklų operatoriaus teikiamos persiuntimo skirstomaisiais tinklais paslaugos dalis.

Duomenų perdavimas tiekėjui nesudarant galimybės naudotis automatinėse duomenų nuskaitymo ar išmaniosios energijos apskaitos sistemose esančiais elektros vartojimo duomenimis yra neatlygintinė paslauga, kai tokie duomenys teikiami ne dažniau nei kartą per mėnesį.

UAB „Dainavos elektra“ patiriami kaštai už elektros energijos apskaitos prietaisų rodmenų perdavimą galėtų būti įskaičiuoti į persiuntimo paslaugos skirstomaisiais tinklais tarifą.

Parašykite komentarą