Šiaurinėje Europos dalyje nustatyti nedideli dirbtinių radionuklidų kiekiai ore pavojaus žmonių sveikatai nekelia

Radiacinės saugos centras informuoja, kad šiaurinėje Europos dalyje nustatyti nedideli Co-60, Ru-103,  Cs-134 ir Cs-137 dirbtinių radionuklidų kiekiai ore. Šiuo metu bandoma nustatyti, iš kur po Europą pasklido šių radionuklidų, tačiau dėl labai mažos jų koncentracijos ore tai padaryti yra sudėtinga. Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties organizacijos (CTBTO) atstovas informavo, kad nėra atmetama incidento civiliniame branduoliniame objekte galimybė. Šiaurinėje Europos dalyje nustatyti radionuklidų kiekiai ore yra maži ir pavojaus žmonių sveikatai ir aplinkai nekelia.

  Šiuo metu radiacinis fonas Lietuvoje yra nepakitęs. Apie bet kokius radiacinio fono pakitimus Lietuvoje gyventojai bus nedelsiant informuojami.

 Lietuvos Respublikos teritorijoje nuolat veikia Aplinkos apsaugos agentūros valdomos Radiacinio monitoringo ir ankstyvojo perspėjimo stotys. Šios stotys išdėstytos visoje teritorijoje ir nuolat matuoja gama dozės galią. Duomenų kitimą gali stebėti kiekvienas gyventojas, Radiacinės saugos centro interneto svetainėje pasirinkęs aktyvią nuorodą „Radiacinis fonas Lietuvoje“.

 Kilus klausimų dėl radiacinės saugos, gyventojai gali kreiptis į Radiacinės saugos centrą tel. (8 5) 236 1936, el. paštu rsc@rsc.lt arba susipažinti su informacija interneto svetainėje www.rsc.lt.

Parašykite komentarą