Prezidentas: pereiname į svarbų praktinį NATO gynybos plano įgyvendinimo etapą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu ir kariuomenės vadu Valdemaru Rupšiu. Susitikime aptarta Lietuvos saugumo ir gynybos darbotvarkė: gynybos planų patvirtinimas ir įgyvendinimas, NATO priešakinių pajėgų misija Lietuvoje, valstybės ginkluotos gynybos koncepcijos atnaujinimas.

Prezidento teigimu, NATO gynybos planų patvirtinimas yra reikšmingiausias Lietuvos saugumo ir gynybos įvykis šiais metais.

„Politinis sutarimas dėl NATO gynybos planų patvirtinimo buvo pasiektas dar pernai gruodį NATO viršūnių susitikime Londone. Šiandien turime puikią žinią Lietuvai – pabaigtas techninių detalių procesas. Pereiname į ne mažiau svarbų praktinį planų įgyvendinimo etapą, kuris taip pat reikalaus daug bendrų pastangų ir sutelkto darbo – ypač kariuomenės atstovų ir gynybos planuotojų“, – teigė Prezidentas.

Šalies vadovas pridūrė, kad šis planas Lietuvai yra ir praktinė Vašingtono sutarties 5 straipsnio – įsipareigojimo kolektyvinei gynybai – išraiška ir patvirtinimas, kad Aljanso saugumas yra nedalomas.

Susitikime Prezidentas pabrėžė Lietuvoje dislokuotų NATO priešakinių pajėgų svarbą Lietuvos ir viso regiono saugumui ir apginamumui. „Nuolatinis sąjungininkų pajėgų buvimas Lietuvoje kartu su Lietuvos kariuomenės pajėgumų stiprinimu yra svarbiausias Lietuvos saugumo ir gynybos garantas. Ypatinga svarba tenka Vokietijos vadovaujamam NATO priešakinių pajėgų batalionui, nuolatinei NATO oro policijos misijai ir mūsų strateginio sąjungininko JAV karių nuolatiniam dislokavimui bei pratyboms regione“, – teigė Prezidentas.

Šalies vadovas paragino krašto apsaugos ministrą ir kariuomenės vadą teikti išskirtinį dėmesį šalies gynybos reikmėms būtinos infrastruktūros vystymui, kuris yra labai svarbus veiksnys, užtikrinant sklandžią sąjungininkų karinių pajėgumų logistiką šalyje.

Parašykite komentarą