Lėšos ekonomikai skatinti panaudojamos nuoseklia

Ekonomikos skatinimo plano lėšų panaudojimas išlieka stabilus – per savaitę jis ir toliau didėjo maždaug 1 proc. punktu, kaip rodo naujausi Vyriausybės strateginės analizės centro (STRATA) duomenys.

Ekonominė situacija

Gerėjančią šalies ekonominę būklę liudija augantis apdraustųjų skaičius ir naujų darbo skelbimų skaičius privačiuose portaluose. Palyginti su liepos 13 d., liepos 20 d. bedarbių skaičius išaugo 2,3 tūkst., o registruotas nedarbas – 0,1 proc. punkto. Registruotų bedarbių skaičius siekė 220 669 (praėjusį pirmadienį – 218 380), o registruoto nedarbo lygis – 12,8 proc. (praėjusį pirmadienį – 12,7 proc.).

Vis dėlto metinis naujų darbo skelbimų pokytis antrą kartą nuo karantino pradžios tapo teigiamas. Liepos 8–14 d. privačiuose portaluose įdėtų naujų darbo skelbimų skaičius buvo 33 proc. didesnis nei ankstesnę savaitę ir 8 proc. didesnis nei atitinkamą 2019 m. savaitę.

Ataskaitinę savaitę naujų darbo skelbimų skaičius augo visuose nagrinėjamuose sektoriuose, o labiausiai – informacijos ir ryšių (102 proc.), transporto ir saugojimo (42 proc.) bei statybos (41 proc.) sektoriuose.

Toliau didėja apdraustų darbuotojų skaičius (2,4 tūkst.) ir šiuo metu jis siekia 1,364 mln. Vis dėlto, palyginti su karantino pradžios diena, apdraustųjų skaičius yra sumažėjęs 27,8 tūkst. (-2 proc.).

Ekonomikos skatinimo plano vykdymo stebėsena

Iš Ekonomikos skatinimo plano priemonėms numatytų papildomų 4,9 mlrd. eurų lėšų šiuo metu panaudota 15,3 proc. (750 mln. eurų). Lėšos naudojamos tolygiai – per paskutinę savaitę panaudota 37,5 mln. eurų. Vidutiniškai lėšų panaudojimas per savaitę ir toliau didėja maždaug 1 proc. punktu.

Du kartus augo išmokos, skirtos darbo vietoms ir gyventojų pajamoms išsaugoti: iš skirtų 1 893 mln. eurų iš viso jau panaudota beveik 377 mln. eurų (penktadalis, arba 20 proc.). Šį augimą lėmė subsidijų mokėjimai už prastovas darbuotojams prastovų ir (ar) karantino laikotarpiu bei po truputį įsibėgėjantys subsidijų mokėjimai, skirti darbuotojams išlaikyti po karantino ir (ar) pasibaigus prastovoms arba bedarbiams, priklausantiems tikslinėms grupėms, priimti.

Tolygus panaudotų lėšų augimas fiksuojamas ir siekiant padėti verslui išsaugoti jo likvidumą. Iš 1,2 mln. eurų, skirtų verslo likvidumui išsaugoti, liepos 10 d. panaudota beveik 303 mln. eurų (25,3 proc.), o per paskutinę savaitę panaudota 26,4 mln. eurų (2,3 proc.).

Liepos 21 d. INVEGA duomenimis, nuomos mokesčiui kompensuoti iki šios dienos jau išmokėta per 9 mln. eurų. Vis dar auga subsidijų mažoms įmonėms suma – iki šios dienos jau išmokėta virš 89 mln. eurų iš skirtų 100 mln. eurų.

Pastarąją savaitę po dviejų savaičių mažėjimo vėl auga (+73 mln. eurų) neišieškoma mokestinių nepriemokų suma – ji dabar siekia 638 mln. eurų. Didėja fizinių ir juridinių asmenų, iš kurių neišieškomos mokestinės nepriemokos, skaičius – šiuo metu siekia daugiau nei 63 tūkst.

Duomenys apie ekonomikos skatinimo priemonių paketo vykdymą skelbiami tinklalapyje https://koronastop.lrv.lt/lt/pagalba-verslui. Ši informacija reguliariai atnaujinama ir pildoma.

Svarbiausią informaciją dėl koronaviruso rasite www.koronastop.lt.

Parašykite komentarą