Karantino statistika: daugiau nei 6 tūkstančiai saugių Lietuvos Raudonojo Kryžiaus apsilankymų

6279 saugūs apsilankymai, 15487 skambučiai, 1097 pagalbos sulaukę seneliai, 198 naujai prisijungę savanoriai, per 200 įteiktų gėlių. Tai skaičiai, užfiksuoti pasibaigus Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos ir uždarosios gyvybės draudimo ir pensijų bendrovės „Aviva Lietuva“ projektui „Gerumo pajėgos prieš virusą – Lietuvos Raudonasis Kryžius ir AVIVA“. Šiam projektui „Aviva Lietuva” skyrė 122 tūkstančius eurų, kurie panaudoti savanorių informavimo ir mokymo sistemai kurti, savanorių išlaidoms, tokioms kaip kuras, padengti, apsaugos priemonėms, dovanoms seneliams. Keturis mėnesius trukusio projekto metu savanoriai padėjo vienišiems seneliams – nuolat bendravo, guodė, linksmino, šventė, informavo, pristatydavo maistą ar vaistus.

„Pandemija išryškino ekonomines problemas, tačiau dar daugiau žmonių susidūrė su socialiniais sunkumais – vienišumo problema. Todėl projekto tikslas buvo palaikyti vieniems kitus ir padėti rizikos grupėje esantiems vyresnio amžiaus žmonėms. Pradžioje savanoriai aplankydavo kiek daugiau nei 400 senelių. Tačiau projektui besitęsiant skaičius išaugo daugiau nei dvigubai. 2-5 kartus per savaitę skambindavome globojamiems vienišiems vyresnio amžiaus žmonėms, klausdavome apie jų savijautą, atsakydavome į kylančius klausimus apie virusą, apsisaugojimo priemones, besikeičiančią situaciją ir reikalavimus“, – pasakoja Lietuvos Raudonojo Kryžiaus programos „Šilti apsilankymai“ vadovė Jurgita Labanauskienė.

Projekto metu taip pat veikė ir „karštoji linija“. Skaičiuojama, kad vien joje dirbę savanoriai atsiliepė į beveik 300 skambučių ir konsultavo 220 senelių.

Saugūs apsilankymai su gėlėmis

Pandemijos metu suburtas ir papildomas savanorių ratas. Prie projekto pradžioje buvusių 350 papildomai prisijungė dar beveik 200. J. Labanauskienė pasakoja, kad pagausėjęs savanorių būrys padėjo ne tik suteikti reikalingą informaciją telefonu, bet ir saugiai aplankyti senelius įvairiuose Lietuvos miestuose. Iš viso programa aktyviai veikė trylikoje miestų: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Vilkaviškyje, Rokiškyje, Utenoje, Raseiniuose, Visagine, Tauragėje, Alytuje, Simne.

„Iki karantino savanoriai aplankydavo vyresnio amžiaus žmones, kartu išeidavo pasivaikščioti. Suvaržius susitikimus reikėjo naujų formų, todėl savanoriai lankė senelius per atstumą: per langą skaitė knygas, pro balkoną gerdavo arbatą ar net atlikdavo mankštą, – pasakoja J. Labanauskienė. – Jei vyresnio amžiaus žmonėms reikėdavo maisto ar vaistų, juos taip pat pristatydavome saugiai – palikdavome už durų. Tačiau norėdami pradžiuginti globojamus senelius ir į jų monotonišką kasdienybę įnešti įvairovės, savanoriai nuolat sugalvodavo staigmenų. Vieni vyresnio amžiaus draugus nustebindavo kepiniais, kiti atnešdavo knygų, treti apie draugystę primindavo saugiai šalia namų durų palikę puokštę gėlių. Jų buvo padovanota per 200.“

Tačiau ne tik savanoriai džiugindavo senelius, bet ir vyresnio amžiaus žmonės sugalvodavo staigmenų, sako J. Labanauskienė. Anot jos, pyragais ar mezginiais buvo apdovanotas ne vienas.

Draugystės nenutrūksta

Pasibaigus karantinui draugystės nesibaigia. Savanoriai ir toliau lanko senelius, tačiau susitikti jau gerokai paprasčiau. Visi džiaugiasi galėdami kartu atsisėsti prie stalo ir atsigerti arbatos, išeiti pasivaikščioti ar apsipirkti.

„Savanoriai ir toliau lankys vienišus garbaus amžiaus žmones, bendraus telefonu. Projekto „Gerumo pajėgos prieš virusą – Lietuvos Raudonasis Kryžius ir AVIVA“ metu sukurta nuotolinė savanorių informavimo sistema leis lengviau ir efektyviau valdyti savanorių tinklą, o ištikus krizei, greitai sukviesti visus padėti pažeidžiamiems žmonėms. Taip pat ši sistema leis savanoriams įgauti naujų žinių ir įgūdžių, pavyzdžiu, pirmosios psichologinės pagalbos. Jie padės lengviau rūpintis seneliais ir sustiprins „Šiltų apsilankymų“ programą, kurios tikslas lankyti garbaus amžiaus žmones. Tad antrosios COVID-19 viruso bangos atveju pagausėjęs būrys savanorių galėtų suteikti visą reikalingą pagalbą“, – žada J. Labanauskienė.

Parašykite komentarą