Seimo narės Paulės Kuzmickienės pranešimas: „Augant COVID-19 susirgimų skaičiui – klausimai, ar turime pakankamai apsaugos priemonių, testų ir reagentų“

2020 m. rugpjūčio 4 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Paulė Kuzmickienė kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovą Aurelijų Verygą dėl apsaugos priemonių, reagentų, testų įsigijimo.

„Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai paskelbus apie įtarimus Sveikatos apsaugos ministerijos viceministrei dėl greitųjų testų pirkimo, klausimai kyla ne tik dėl pirkimų skaidrumo, bet ir gebėjimų nusipirkti to, ko reikia, ir tiek, kiek reikia. Augant naujų susirgimų COVID-19 atvejams, reaguojant į privalomą kaukių dėvėjimą, artėjant antrajai koronaviruso bangai, ar bus kam pasirūpinti reikiamomis priemonėmis?“ – klausia parlamentarė P. Kuzmickienė. – „Atrodo, kad kartojame praeities klaidas ir net žinodami, ko reikia laukti ir turėdami pakankamai laiko, galime vėl likti nepasiruošę. Siekdama, kad nepasikartotų vasario ir kovo mėnesių situacija, kuomet buvo tik deklaruojama apie pilnus rezervus, kai realiai nebuvo nieko, jau dabar kreipiausi į sveikatos apsaugos ministrą, prašydama suteikti informaciją apie turimas priemones, planuojamus pirkimus. Labai svarbu užtikrinti, kad koronaviruso iššūkiai nebūtų perkelti tik ant atskirų piliečių pečių ar ligoninės pačios vienos paliktos bėdoje“.

Apie tai, kad reikia išmokti pirmosios COVID-19 pamokas kalba ir medikų bendruomenės nariai:

„Visi prisimename, koks chaotiškas pasiruošimas buvo pirmajai bangai. Buvo neatsakingai meluojama, kad valstybės rezerve visų asmens apsaugos priemonių yra pakankamai, tuo pat metu vykdant skubotus jų pirkimus. Šalies gydymo įstaigos buvo terorizuojamos kasdien teikti ataskaitas apie turimų priemonių likučius ir poreikius, kartu šantažuojant viską įsigyti iš „vidinių rezervų“, nors visi žinojo, kad tie rezervai yra labai riboti dėl objektyvių priežasčių“, – teigia Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos narė Jurgita Sejonienė.

Parlamentarė prašo pateikti informaciją, kiek, kokių ir už kokią lėšų sumą apsaugos priemonių yra nupirkta arba planuojama nupirkti, koks reagentų ir testų rezervas yra suformuotas, kaip jomis bus aprūpinamos sveikatos priežiūros, slaugos ir globos įstaigos.

Atkreiptas dėmesys į tai, kad birželio viduryje Vyriausybės patvirtintame koronaviruso valdymo strategijos priemonių plane buvo numatyta kreiptis į Europos Komisiją, kad ji leistų Lietuvoje steigti regioninį Europos Sąjungos medicinos priemonių atsargų kaupimo centrą, tačiau daugiau jokios informacijos apie tai iki šiol nepateikta. Toks medicinos priemonių atsargų kaupimo regioninis centras labai gera iniciatyva, tačiau nėra aišku, ar ji nežlugo. Rašte prašoma pateikti informaciją, ar tai buvo padaryta, kokie rezultatai. 

Kontaktams:

Seimo narė Paulė Kuzmickienė

Tel. (8 5) 239 6640

El. p. Paule.Kuzmickiene@lrs.lt

 

 

 

 

Parašykite komentarą