Atsisakoma kurti naują Pagalbinio apvaisinimo informacinę sistemą

Seimas priėmė Pagalbinio apvaisinimo ir Žmogaus audinių, ląstelių, organų donorystės ir transplantacijos įstatymų pakeitimus (projektai Nr. XIIIP-2017(2), Nr. XIIIP-2018(2), kuriais atsisakoma Vyriausybei pavesto įpareigojimo sukurti naują Pagalbinio apvaisinimo informacinę sistemą. Už pagrindinio teisės akto pakeitimus balsavo 92 Seimo nariai.

Pasiūlymo iniciatorių nuomone, nėra tikslinga kurti naujus registrus (informacines sistemas), jei galima naudotis jau sukurtais registrais.

Pagal priimtus įstatymų pakeitimus bus kuriama ne nauja Pagalbinio apvaisinimo informacinė sistema, o naudojamasi jau sukurtu Žmogaus audinių, ląstelių ir organų donorų bei recipientų registru. Kartu nuspręsta papildyti šio registro objektų sąrašą – žmogaus lytinėmis ląstelėmis, ir nustatyti, kad susiję duomenys apie lytinių ląstelių saugojimą lytinių ląstelių banke, jų paskirstymą ir naudojimą, apie asmens sveikatos priežiūros įstaigose atliktas pagalbinio apvaisinimo procedūras, jų būdus, apie sukurtų bei į moters organizmą perkeltų embrionų skaičių, nėštumų ir gimdymų skaičių po pagalbinio apvaisinimo, taip pat apie po pagalbinio apvaisinimo gimusius vaikus įrašomi į šį registrą.

Žmogaus audinių, ląstelių ir organų donorų bei recipientų registras sukurtas 2015 m. Šiuo metu registro objektai yra žmogaus audinių, ląstelių ir organų donorai bei recipientai.

Parašykite komentarą