Karšti orai rugpjūtį lėmė aukštesnę elektros kainą

Rugpjūtį elektros biržos „Nord Pool Spot“ (NPS) Lietuvos kainų zonos vidutinė mėnesio kaina, palyginus su liepa, paaugo 4,8 proc., iki 4,64 Eur ct/kWh. Tačiau lyginant su praėjusiais metais,  šių metų rugpjūčio mėnesio kaina buvo 16 proc. žemesnė.

Nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Energijos tiekimo“ vadovas Algirdas Juozaponis teigia, kad elektros kaina NPS biržoje rugpjūtį pakilo dėl karštų orų bei deficitinės pasiūlos. „Vyraujant karštiems orams, daugiau naudotasi oro kondicionieriais ir vėdintuvais, o tai prisidėjo prie to, kad elektros energijos suvartojimas rugpjūtį buvo 4,7 proc. didesnis nei liepą ir pasiekė 0,78 TWh. Taip pat rugpjūtį kilusi sausra turėjo didelės įtakos elektros energijos pasiūlai: nuseko vandens telkiniai, todėl hidroenergijos gamyba mažėjo beveik 20 proc. Be to, dėl planuotų jungčių remontų rugpjūtį buvo ribojamas energijos importas“, – priežastis, lėmusias rugpjūtį kiek padidėjusią elektros energijos kainą, vardija A. Juozaponis.

Pasak specialisto, kainai sumažėti neleido ir tai, kad Lietuvos sklandžiai pasiekti negalėjo pigesnė skandinaviška elektra. Pasitaikė, kad šios elektros kelias – jungtis tarp Latvijos ir Estijos – rugpjūtį buvo apribota net iki 500 MW, kai įprastai jos pralaidumas siekia 1000 MW. Elektros kainą kėlę remontai ir jungčių apribojimai tęsis ir rugsėjį, tačiau krintanti temperatūra leis išlaikyti stabilią kainą.

„Latvijos ir Estijos jungtis ir toliau bus apribota iki spalio pradžios, kartais net iki 500 MW, tačiau papildomų veiksnių, kurie galėtų pakelti kainą neprognozuojama. Taigi, ji turėtų laikytis panašiame lygyje ir pernelyg neiškreipti nuo metų pradžios iki šiol gana ryškios bendros kainų biržoje mažėjimo tendencijos“, – prognozuoja A. Juozaponis. Vadinasi, galimybių sutaupyti vis dar turės tie vartotojai, kurie renkasi su biržos kaina susietą tarifą.

Vidutinė elektros kaina pirmus aštuonis 2015 metų mėnesius Lietuvoje siekė 3,97 Eur ct/kWh. Tai yra 0,91 Eur ct (19 proc.) mažiau nei tą patį laikotarpį 2014 m. (4,88 Eur ct/kWh). „Vartotojai, turintys objektų su neautomatizuota elektros energijos apskaita ir pasirinkę su NPS biržos kaina susietą elektros energijos tarifą, pirmus aštuonis mėnesius mokėjo 4,17 euro ct/kWh t. y. vidutiniškai 35,4 proc. mažiau už garantinio tiekimo kainą (6,45 Eur ct/kWh)“, – teigia Algirdas Juozaponis.

 

Apie Energijos tiekimas UAB:

Energijos tiekimas UAB priklauso didžiausiai šalyje energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“ ir yra didžiausias lietuviško kapitalo nepriklausomas elektros energijos tiekėjas. Bendrovė yra pritraukusi didžiausią klientų skaičių laisvoje elektros energijos rinkoje, kuris šiuo metu viršija 6 tūkst. „Energijos tiekimas“ yra vienintelis sertifikuotos elektros energijos, pagamintos Lietuvoje iš atsinaujinančių išteklių, tiekėjas. Nuo 2013 m. vasaros „Energijos tiekimas” veiklą vykdo Latvijoje bei Estijoje. Šiose rinkose „Energijos tiekimo“ dukterinės įmonės veikia „Geton Energy“ pavadinimu.

 

Daugiau informacijos:

Energijos tiekimas UAB generalinis direktorius Algirdas Juozaponis

Tel. (8 5) 278 2723, El. p. algirdas.juozaponis@etiekimas.lt

Parašykite komentarą