Seimo TS-LKD frakcijos nario P. Saudargo pranešimas: „Siūloma sudaryti sąlygas medžiotojo bilietą pratęsti elektroniniu būdu“

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, Šešėlinės vyriausybės aplinkos ministras Paulius Saudargas inicijavo Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis siūlo sudaryti sąlygas medžiotojo bilieto galiojimą pratęsti elektroniniu būdu. Parlamentaro siūlymu, sukūrus elektroninę respublikinio medžiotojų sąvado sistemą, medžiotojai tiesiogiai galėtų kasmet pratęsti bilietą, kaip to reikalauja įstatymas, nesikreipdami dėl to į tarpininkus – medžiotojų visuomenines organizacijas.

Šiuo metu medžiotojo bilieto galiojimą gali pratęsti tik Respublikinė medžiotojų ir žvejų draugija, už bilieto pratęsimą reikalaujanti keliasdešimt eurų, ir visuomeninės organizacijos Sūduvos medžiotojų sąjunga bei Lietuvos medžiotojų sąjunga „Gamta“.

„Šis pasiūlymas ne tik palengvintų galimybę medžiotojams vykdyti įstatymo prievolę – kasmet pratęsti medžiotojo bilieto galiojimą, bet ir sudarytų prielaidas galų gale nukirsti Gordijaus mazgą, kad medžiotojas, nenorėdamas nutraukti šio laisvalaikio užsiėmimo, nuolankiai privalo kreiptis į medžiotojus vienijančią visuomeninę organizaciją ir mokėti šios vienašališkai nustatomą mokestį“, – sako Seimo narys.

Negana to, Seimo narys Andrius Palionis įregistravo galimai korupcinį įstatymo projektą, kuriuo būtų sudarytos sąlygos medžiotojų bilieto galiojimą leisti pratęsti tik Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijai, už šį veiksmą imant keliasdešimt eurų. Kitos visuomeninės organizacijos tai daro gerokai pigiau arba nemokamai, tačiau medžiotojas priverstas tiesiogiai kreiptis į jas.

Parlamentaro nuomone, pakeistas įstatymas palengvintų medžiotojams biurokratines procedūras. „Visuomeninės medžiotojų organizacijos neturi teisės reikalauti pinigų už bilietų pratęsimą. Dalyvavimas jų veikloje turi būti paremtas tik savanoriškumo, o ne prievartos principu. Lėšos tų organizacijų išlaikymui bei veiklai turi būti sukauptos iš nario mokesčio, o ne mokesčio už bilietų pratęsimą“, – apibendrina Seimo narys P. Saudargas.

Parašykite komentarą