VDU – trečius metus iš eilės tarp 800 geriausių universitetų

Rugsėjo 15 dieną buvo paskelbtas šių metų pasaulinis universitetų reitingas „QS World University Rankings 2015/2016“, į kurį pateko keturi Lietuvos universitetai, tarp jų – Vytauto Didžiojo universitetas, kuris ir toliau išliko tarp 800 elitinių pasaulio aukštųjų mokyklų, išrenkamų iš apie 2,5 tūkst. stipriausių aukštojo mokslo institucijų.

Pasak VDU mokslo prorektorės prof. dr. Julijos Kiršienės, išsaugota stabili pozicija „701+“ liudija apie didelį VDU konkurencingumą. „Kadangi į šį reitingą patenka vos keli procentai viso pasaulio aukštųjų mokyklų, būti tarp 800 geriausiųjų yra nemažas pasiekimas. Net išsilaikymas toje pačioje pozicijoje laikytinas reikšmingu, kadangi konkurencija tarp aukštojo mokslo institucijų pasaulyje yra milžiniška ir vis didėja“, – teigia prorektorė.

Reitinge VDU įvertinta kaip institucija, vykdanti daug tyrimų ir, tuo pačiu, pakankamai stipriai sukoncentruota į savo stipriąsias mokslo sritis. Kartu su reitingu paskelbtame „QS Stars“ universitetų vertinime žvaigždutėmis VDU taip pat išlaikė bendrą dviejų žvaigždučių įvertinimą, kaip ir praėjusiais metais surinkęs aukščiausius balus – penkias žvaigždutes iš penkių galimų – už prieinamumą (stipendijos, sąlygos neįgaliesiems, lyčių pusiausvyra, socialinė parama ir t. t.). Taip pat labai gerai (4 iš 5 žvaigždučių) įvertintas ir universiteto tarptautiškumas, ypač bendradarbiavimas tyrimų srityje, studentų mobilumas. Gerai įvertinti yra ir tokie VDU aspektai kaip dėstymas, infrastruktūra ir socialinė atsakomybė.

 „QS World University Rankings“ laikomas vienu autoritetingiausių aukštųjų mokyklų vertinimo reitingų. Iš kitų reitingavimo sistemų ši išsiskiria tuo, kad stengiasi parodyti universiteto visumą – ne tik mokslo rezultatus ir produkciją, bet ir organizacijos kultūros, inovacijų, universiteto atvirumo ir prieinamumo skalę, studento santykio su dėstytojais vertinimą.

„Patekimas į šį reitingą byloja apie universiteto matomumą ir pripažinimą pasaulyje, o tai yra itin svarbu užsienio studentams, kuriems šie reitingai padeda apsispręsti. Be to, prieš priimant sprendimus dėl bendradarbiavimo mokslo ar studijų srityje su užsienio partneriu dažnai remiamasi šiais reitingais“, – teigia prof. J. Kiršienė.

Į reitingą pateko 4 Lietuvos, 2 Estijos ir 1 Latvijos universitetas. Į šį reitingą iš viso pretenduoja apie 2500 stipriausių pasaulio aukštųjų mokyklų. „QS World University Rankings“ kasmet išskiria ir atskirai sureitinguoja tik 800 elitinių pasaulio aukštųjų mokyklų, tarp kurių patenka ir Vytauto Didžiojo universitetas. 

Parašykite komentarą