Renovacijos darbų patikra: gyventojų skundai nepagrįsti

Šiuo metu pagal pasirašytas rangos darbų sutartis visoje Lietuvoje iš viso atnaujinimo darbai vyksta prie 1261 daugiabučio namo. Kartais pasitaiko skundų dėl atliekamų darbų kokybės, techninių sprendimų, administratorių vykdomos veiklos. Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) kartu su Valstybine teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) operatyviai reaguoja į kiekvieną gaunamą skundą. Šįkart tarp pat sureaguota į gyventojų skundą dėl Žirmūnų g. 86 namo, esančio Vilniuje, ir penktadienį suorganizuota patikra.

Naujienų portale 15min.lt paskelbtoje publikacijoje „Gyventojų skundai dėl įsibėgėjusios renovacijos: medžiagos ne tos, dalis darbų pamiršta“ rašoma, kad, atsižvelgdami į savo poreikius ir nesilaikydami investicijų plano ir techninio projekto, statybininkai koreguoja darbų planus. Tačiau reikia akcentuoti, kad statybininkai visus projektavo darbus atlieka tik pagal užsakovo parengtą specifikaciją. Normatyvinių statybos dokumentų nustatyta tvarka parengtus techninius dokumentus rangovas visada suderina su užsakovu.

Buvo atkreiptas dėmesys, kad darbų metu naudojamas ne tas tinkas, tačiau, mūsų specialistų nuomone, renovuojant daugiabučio namo fasadą naudojamas silikono gipsinis tinkas labai gerai praleidžia vandens garus, puikiai sukimba su pagrindu, yra patvarus ir atsparus atmosferos poveikiui bei nešvarumams. Todėl ši priemonė puikiai tinka modernizuojamo namo fasadui sutvarkyti.

Atnaujinamo namo projekte numatytas balkonų ir lodžijų įstiklinimas, įskaitant balkonų ar lodžijų konstrukcijų sustiprinimą. Atliekant renovaciją, buvo išmontuotos ir išardytos aštuonios balkonų atitvarinės konstrukcijos. Specialistai patikrino, kad atitvarų būklė yra labai gera, o metalas nepažeistas korozijos. Dėl šios priežasties, taupant gyventojų lėšas, nuspręsta likusius balkonų aitvarus palikti, o numatytus apdailos ir šiltinimo darbus atlikti taip, kaip ir numatyta projekte.

Būsto savininkai teigia, kad neva nebus pakeistos balkonų bei koridorių durys, tačiau visos projekte numatytos senos bendrojo naudojimo durys bus pakeistos naujomis ir sandariomis. Siekiant riboti gaisro plitimą ir pavojingus gaisro veiksnius, namo gyventojams gaisro atveju bus užtikrintas saugus išėjimas iš namo.

Renovuojamo namo gyventojas taip pat išreiškė abejones ir dėl netinkamų ventilių naudojimo. Kiekviename bute prie radiatorių montuojami didelio pralaidumo dviejų eigų kokybiški, atitinkantys visus reikalavimus, termostatiniai ventiliai, skirti vienvamzdei sistemai su termostatinėmis galvutėmis. Šių ventilių temperatūros nustatymo dydis yra apribotas gamykliškai ir siekia nuo 16 iki 22 laipsnių. Patikros metu specialistai užtikrino, kad prie renovuojamo Žirmūnų g. 86 namo naudojamos tik sertifikuotos ir kokybiškos medžiagos, todėl gyventojų skundai lieka nepagrįsti. 

Atkreiptinas dėmesys, kad gyventojai visada gali kreiptis į administratorių, šiuo atveju į VšĮ „Atnaujinkime miestą“. BETA teigimu, Žirmūnų g. 86 namą administruojanti VšĮ „Atnaujinkime miestą“ yra visada pasiruošusi padėti spręsti iškilusias problemas bei suteiks visą reikiamą informaciją daugiabučių namų gyventojams.

Svarbu akcentuoti, kad renovuojamo namo administratorius visuomet privalo informuoti gyventojus apie vykdomus statybos darbus, derinti su savininkais visus būsimus projekto pakeitimus. Taip pat administratorius organizuoja ir įgyvendina projektavimo ir statybos rangos darbų pirkimus, kontroliuoja statybos techninę priežiūrą, koordinuoja investicijų projektui įgyvendinti skirtų lėšų apskaitą bei kitus klausimus, susijusius su rnovacija.

Parašykite komentarą