Unikalūs meno kūriniai iš maisto Milane

Italijos mieste Mi­la­ne jau daugiau nei pusmetį vyksta Pa­sau­li­nė par­oda „Ex­po 2015“. Lietuva parodoje dalyvauja dvyliktąjį kartą, šiemet nustebinti pasaulį buvo pasirinkti unikalūs meno kūriniai iš maisto produktų. Dvi Lietuvos menininkės – Jolita Vaitkutė ir Emilija Vinžanovaitė, sukūrusios projektą „Eat more art“ Lietuvos paviljono lankytojams Milane pristatė daugiau nei 10 išskirtinių kūrinių iš įvairiausių maisto produktų.

Kepėjo figūra ant 370 kepalėlių itališkos duonos  CIABATTA

Ypatingo susidomėjimo sulaukė Lietuvos paviljone kuriami ir čia pat demostruojami du darbai:

 „Afghan girl“  instaliacija iš vaisių 1984 m. darytai fotografo Steve McCurry nuotraukai, su karo pabėgėle iš Afganistano. Merginai  pavaizduoti menininkė sunaudojo 15 kg abrikosų, 8 kg slyvų, 6 kg nektarinų, 7 kg vyšnių, 1 kg mėlynių ir 2 kg salotų.

Meno šedevras  „Karštis. Šaltis. Meilė.“  buvo sukurtas iš itališkos duonos CIABATTA, kurią projektui padovanojo UAB „Mantinga“.  Merginos ant daugiau nei 370 kepalėlių duonos CIABATTA „ugnimi nupiešė“ kepėjo figūros atvaizdą. Stebint miniai smalsuolių,  kūrinys buvo ruošiamas net kelias dienas ir čia pat demonstruojamas. Kūrybai buvo sunaudota daugiau nei 130 kg duonos.

Karštis. Šaltis. Meilė.  – duonos kepalėlis trijuose žodžiuose

Pasak darbo autorės Jolitos Vaitkutės kūriniui pasirinkta Lietuvos valstybės forma, o produktas – duona, nes ji  lietuvį lydi nuo senų laikų iki šių dienų. „Kadangi projektas  vyksta Italijoje, todėl pasirinkome itališką duoną“ papildo bendraautorė Emilija Vinžanovaitė. Paveiksle yra vaizduojama duonos kepėjo figūra, o ypač akcentuojamos rankos, nes jų dėka ir šiluma yra sukuriami didžiausi pasaulio šedevrai.

„Ne įrengimai, o žmogaus rankos pagamina duoną, o mes savo  rankų šiluma ir  kruopštaus darbo dėka iš duonos kepalėlių dar kuriame meną – Eat more art“ šypsosi merginos.

Parašykite komentarą