Per 15 metų – daugiau kaip 1000 vaikų iš mėgintuvėlio

Didžiausia nevaisingumo gydymo įstaiga Lietuvoje, atliekanti daugiausia pagalbinio apvaisinimo procedūrų šalyje „Vaisingumo klinika“ švenčia 15 – tas veiklos metines. Per šį laikotarpį po klinikoje atliktų pagalbinio apvaisinimo procedūrų gimė daugiau nei 1000 vaikų.

 „Kai prieš 15 metų pradėjome dirbti, buvome vieni iš nevaisingumo gydymo pradininkų Lietuvoje, neturėjome daug patirties, bet buvome nusistatę siekti geriausio, pasaulinį lygį atitinkančio gydymo savo pacientams. Per klinikos gyvavimo metus daug investavome į darbuotojų mokymą ir moderniausios įrangos įsigyjimą ir tai duoda rezultatų – mūsų klinikos pacientų pastojimo procentas per 15 metų ženkliai pakilo. Vieninteliai Lietuvoje turime embrionų inkubatorių, kuris fiksuoja emrionų raidą periodinio fotografavimo metodu, taip pat, pirmieji Lietuvoje pradedame taikyti genetinius embrionų tyrimus, todėl galime drąsiai teigti, kad esame moderni nevaisingumo gydymo klinika”,- sako Algirdas Usonis, Vaisingumo klinikos direktorius.

Minėdama veiklos sukaktį, Vaisingumo klinika, siekdama pagilinti Lietuvos medikų žinias apie nevaisingumo gydymą, kartu su Vilniaus medicinos draugija bei Vilniaus Universiteto Medicinos fakulteto Akušerijos ir ginekologijos klinika 2015m. rugsėjo 26d. kviečia į konferenciją „Prenatalinė, genetinė ir preimplantacinė diagnostika“. Čia patirtimi dalinsis ir aktualiomis nevaisingumo temomis diskutuos pranešėjai iš Izraelio, Jungtinės Karalystės, Estijos ir Lietuvos. Konferencija vyks Vilniaus Universiteto mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (Saulėteko al. 5, Vilniuje).

„Nors per 15 metų pasiekėme pasaulinį gydymo lygį, įstatymiškai esame toje pačioje situacijoje kaip ir prieš 15 metų – dirbtinio apvaisinimo įstatymas vis dar nepriimtas. Kas šeštai Lietuvos porai, norinčiai pradėti vaiką, reikalingas gydymas ir medikų pagalba. Kadangi Lietuvoje dirbtinį apvaisinimas vis dar nereglamentuotas, nevaisingos šeimos negali iš valstybės tikėtis gydymo išlaidų kompensavimo, todėl gydymu pasinaudoti gali vos dešimtadalis tokių porų. Reglamentavus, kaip ir kitas gydymo paslaugas, pagalbinio apvaisinimo procedūras jos galėtų būti kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Gydymu Lietuvoje pasinaudotų daugiau porų ir jos galėtų susilaukti vaikų. Lietuvoje yra žemas gimstamumas, tai yra vienas aktualiausių klausimų šiandien, tačiau valstybė gali tokią padėtį bent iš dalies pakeisti, pašalinti formalias kliūtis ir padėti vaikų trokštančioms šeimoms”, – teigia Algirdas Usonis.

Lietuvoje apie 50 tūkstančių šeimų yra nevaisingos, tokių porų kasmet padaugėja dviem tūkstančiais. Su vaisingumo problemomis tiesiogiai susiduria apie 100 tūkstančių Lietuvos žmonių. 

Parašykite komentarą