Paskelbtas sprendimas diplomų byloje

Pirmadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė sprendimą civilinėje byloje dėl atsakovo D.M. vidurinės mokyklos brandos atestato ir aukštosios mokyklos diplomų pripažinimo negaliojančiais.

Atsakovo turimas brandos atestatas ir aukštojo mokslo diplomai pripažinti negaliojančiais. Taip pat jis įpareigotas į valstybės biudžetą sumokėti 23 289 eurus. 

Teismas konstatavo, kad byloje esantys įrodymai leidžia daryti išvadą, kad D.M. nesimokė Vilniaus „Santaros“ vidurinėje mokykloje, jos nebaigė, o šios mokyklos brandos atestatas jam nebuvo išduotas. Taigi, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos išduoti aukštojo mokslo diplomai, įgyti atsakovui neturint vidurinio išsilavinimo, negalioja.

Teismo nuomone, palikus galioti atsakovo gautus aukštojo mokslo baigimo diplomus būtų pažeistas konstitucinis asmenų lygiateisiškumo principas – atsakovas, neįgijęs vidurinio išsilavinimo, turėtų Lietuvos Respublikos aukštosios mokyklos išduotus diplomus, nors pagal Lietuvoje įtvirtintą švietimo sistemą jokiems asmenims nenumatyta išimčių siekti aukštojo išsilavinimo ir jį įgyti, neturint vidurinio išsilavinimo.

Kertiniai teisės principai nurodo, kad niekas negali turėti naudos iš savo neteisėtų veiksmų ir neteisės pagrindu negali atsirasti teisė.

Taip pat teismas pažymėjo, kad valstybė neturėjo pagrindo finansuoti neteisėtų atsakovo studijų, nepaisant to, kad jis gerai mokėsi. Taigi, dėl neteisėtų D.M. veiksmų valstybė patyrė žalą, kurią atsakovas privalo atlyginti.

Sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

 

Parašykite komentarą