„Titanikui“ nepasiekus JAV, jaunieji Lietuvos kultūros vadybininkai atplukdo JAV į „Titaniką“

Spalio 1 dieną 18 val. naujuosius Vilniaus dailės akademijos studijų metus pradės tarptautinė paroda „E Pluribus Unum“ (liet. Vienas iš daugelio). Tai popkultūros, šiuolaikinių medijų bei jaunatviškų tapatybės ieškojimų persmelkta American University jaunųjų kūrėjų darbų ekspozicija.

Ekspozicijos pavadinimui pasirinkta lotyniška frazė – tai Jungtinių Amerikos Valstijų herbe naudojamas tautos idealus atspindintis šūkis, kuris kartu atliepia ir parodos struktūrą: taip, kaip iš daugybės žmonių, kultūrų, bendruomenių formuojasi viena tauta, taip ir iš įvairiapusių studentų gebėjimų gimsta viena ekspozicija. Frazė taip pat perteikia ir daugybę skirtingų būdų, kuriais menininkas susiduria su tapatybės idėjomis. Ši tema nagrinėjama trimis persipinančiais aspektais: iš daugelio – žvelgia į išorinius veiksnius, formuojančius tapatybę; vienas – gvildena klausimus, susijusius su skirtingų išorinių patirčių įsisavinimu; ir „suum cuinque“ (liet. kiekvienam savo) – nurodo būdus, kaip menininkai manipuliuoja tapatybėmis bei jas rekonstruoja.

Paroda rengiama kaip atsakas į 2015 m. balandžio mėn. Vašingtone, Katzen meno centre surengtą Vilniaus dailės akademijos parodą „Lost and Found“ (liet. Pamesta ir rasta), kurioje buvo eksponuojami 38˗ių VDA studentų ir alumnų kūriniai ir kuri buvo pirmas tokio masto jaunųjų Lietuvos kūrėjų pristatymas Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Kalbėdamas apie ekspozicijos idėją, American University meno centro direktorius ir kuratorius Jackas Rasmussenas džiaugėsi, jog Vilniaus dailės akademijos paroda buvo sėkminga tiek meniniu, tiek mokomuoju atžvilgiu ir suteikė unikalią galimybę abiejų šalių jauniesiems kuratoriams, kultūros vadybininkams, kūrėjams išbandyti ir ugdyti savo gebėjimus integruotis į nepažįstamas meno rinkas.

Taip pat svarbu, kad edukacinio projekto˗parodos eiga paliudijo atgimstančias mecenatystės tradicijas Lietuvoje bei augantį verslo įmonių supratimą apie kūrybingos Lietuvos tarptautinio įvaizdžio svarbą.

 Parodos kuratoriai – American Universtity studentai: Elise Fariello, Helene Genetos, Laura Pittman, Rebekah Pineda, Evan Phiferi, Joanna Sobieski ir Yaoge Wang.

Paroda vyks 2015 m. spalio 1 d. – spalio 31 d. Vilniaus dailės akademijos muziejaus parodų salėse  „Titanikas“.

Parodą organizavo Vilniaus dailės akademija ir American University Katzen meno centras.

Projekto vadovė Lietuvoje – prof. dr. Ieva Kuizinienė, Vilniaus dailės akademijos UNESCO kultūros vadybos ir kultūros politikos katedros vedėja.

Projekto vadovas Jungtinėse Amerikos Valstijose – Jack Rasmussen, Amerikos universiteto Katzenmuziejaus Vašingtone direktorius ir kuratorius.

Projekto vadyba – Vilniaus dailės akademijos UNESCO kultūros vadybos ir kultūros politikos programos magistrantai.

 Projektas surengtas bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos ambasada JAV.

Projekto rėmėjai: Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Lietuvoje, Lietuvos kultūros taryba, UAB „Liviko“, „Coca˗Cola HBC Lietuva“ UAB, UAB „Bijola“, UAB „Kvapo kodas“.

Projekto mecenatas – UAB „Delloite Lietuva“.

Parašykite komentarą