Verslo ir mokslo bendradarbiavimo rezultatas – kardinalūs pokyčiai statybos sektoriuje

Vyriausybė strateginio komiteto posėdyje žengė itin svarbų žingsnį didinant Lietuvos konkurencingumą tarptautinėje rinkoje – pritarė statybos sektoriaus skaitmenizavimui. Kelios dienos iki šio nutarimo Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) vykusiame forume „Talentų ugdymas inovacijomis grįstai ekonomikai“ viešėjęs pasaulinio lygio JAV kompanijos „Bentley Systems“ atstovas sakė, kad proveržis skaitmeninės statybos srityje įmanomas tik sujungus verslo ir universitetų jėgas. Gal šį vyriausybės sprendimą galima laikyti maža verslo ir mokslo bendradarbiavimo pergale?

BIM – statybų sektoriaus revoliucija

„Naujos konstrukcijos dažnai projektuojamos ten, kur jau yra kelių dešimtmečių statiniai. Dirbti tokioje aplinkoje yra iššūkis – naujas projektas turi įsilieti į bendrą visumą, būti priimtinas žmonėms. Taip pat dažnai statinys suprojektuojamas negalvojant apie jo ateitį, kas jam nutiks po keliasdešimties metų, kai jam reikės remonto, renovacijos ar jį teks visiškai nugriauti“, – į problemas, kurių nesprendė įprastas statinių projektavimas, dėmesį atkreipė programinės įrangos milžinės „Bentley Systems“ vadovas Timo Tuukkanenas iš Suomijos.

Statinio informacinio modeliavimo (angl. Building Information Modelling – BIM) tikslas yra sukurti statinio projektavimo, statybos ir eksploatacijos valdymo strategiją, pagrįstą kompiuterinėmis modeliavimo technologijomis. Kadangi tai apima skirtingas sritis, atskirų statybos etapų vykdytojai yra skatinami burtis į komandas, dirbti kartu. Tokio pobūdžio darbo organizavimas padeda išvengti informacijos praradimo ir kitų klaidų, taupo lėšas.

„BIM yra daug daugiau nei išmanus būdas projektuoti. BIM apima visus procesus ir iš karto numato visą statinio gyvavimo ciklą. Tai naujas metodas konstruoti ir statyti, naujas būdas kurti tvarią aplinką“, – akcentavo T. Tuukkanenas.

Naujų specialistų rengimu jau pasirūpinta

Reaguodamas į pasaulines tendencijas ir numatydamas būsimą specialistų poreikį Lietuvos aukštasis mokslas taip pat ėmėsi iniciatyvos rengti BIM specialistus. Šių metų pradžioje VGTU pasirašė bendradarbiavimo sutartį su pasaulinės programinės įrangos teikėja „Bentley System Solutions“ dėl „BIM akademijos“ įsteigimo universitete. VGTU koordinuoja šios akademijos veiklą Baltijos šalyse.

„Bentley System“ direktorius atkreipė dėmesį kad kai kurios naujovės į verslo sferą ateina greičiau, nei į studijų programas. „Bendradarbiaudami su VGTU siekiame prisidėti prie to, kad inžinerinis mokslas ir verslas eitų koja kojon su tendencijomis. Norime, kad studentai išmoktų dirbti su realiomis programomis ir ne tik teoriškai pasiruoštų darbui“, – sako T. Tuukkanenas.

Viena iš „Bentley Systems“ ir VGTU bendradarbiavimo sričių – studentų supažindinimas su BIM. Organizacijos kartu rengia naujas su skaitmeninės statybos technologijomis susijusias magistrantūros bei doktorantūros studijų programas, studentams suteikiama prieiga prie „Bentley Systems“ siūlomos programinės įrangos bazės, įmonės priima studentus atlikti profesinę praktiką.

Galima pastebėti, kad abi organizacijos tikslingai žvelgė į ateitį – gavus valstybės pritarimą dėl BIM vystymo statybos sektoriuje atsiranda natūralus specialistų perkvalifikavimo poreikis. VGTU dar 2014 m. įkūrė pirmąjį Lietuvoje Skaitmeninio ir informacinio modeliavimo technologijų statyboje centrą, kuris koordinuoja BIM specialistų rengimo už universiteto ribų klausimus.

Apibendrindamas verslo ir mokslo bendradarbiavimo reikšmę „Bentley Systems“ vadovas pabrėžė, kad šios sritys turi atskirus dedamuosius, kuriuos sujungus susiformuoja jėga, galinti paskatinti permainas visuomenėje. „Universitetai turi visas galimybes vystyti idėjas, kurti naujus produktus. Verslas kuruoja komercinę pusę – gali padėti šioms naujovėms įžengti į rinką, pasirūpinti, kad jos būtų praktiškos ir reikalingos“, – sako T. Tuukkanenas.

Parašykite komentarą