Įmonės žino, kaip už elektrą mokėti mažiau, tačiau retos tuo naudojasi

Net 60 % privačių ir viešųjų įstaigų žino apie elektros energijos kaštų taupymo modelį ESCO, kuris įmonėms ir organizacijoms leidžia didinti pastatų ir teritorijų apšvietimo energinį efektyvumą. Tačiau tik 17 % apklaustųjų svarsto galimybę pasinaudoti šiuo modeliu, rodo nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Energijos tiekimas“ atlikta apklausa. Bendrovė apklausė daugiau nei 1000 savo klientų.

 ESCO modelis – tai alternatyva savarankiškam energijos taupymo projektų finansavimui, nes visas investicijas prisiima ESCO paslaugos teikėjas, per tam tikrą sutartą laiką jas susigrąžinantis iš sutaupytų elektros energijos kaštų. Paslaugos teikėjas taip pat prisiima su projekto įgyvendinimu susijusią riziką bei užtikrina sklandų diegiamos įrangos veikimą.

 „Kasmetinės klientų apklausos metu siekėme išsiaiškinti, ar vartotojai žino apie galimybę mažiau mokėti už elektrą. ESCO paslaugą teikiame tik nuo 2014 metų, todėl apie tokį modelį kol kas žinoma pakankamai mažai. Be to įmonėms, kurioms apšvietimo poreikis sudaro nedidelę dalį elektros sąnaudų, šis modelis nėra aktualus – sutaupymai būtų nežymūs. Planuojame, kad dar šiemet pagal šį modelį padidinsime kelių gamybinių pastatų ir teritorijų apšvietimo energinį efektyvumą“, – teigia laikinai „Energijos tiekimo“ generalinio direktoriaus pareigas einantis Martynas Boratinskas. 

 Susidomėjimas tiek iš privataus, tiek iš viešojo sektoriaus

 ESCO energijos kaštų taupymo modelis patrauklus tiek verslui, tiek viešajam sektoriui, rodo „Energijos tiekimo“ klientų apklausa. Beveik kas penkta apklausta viešojo sektoriaus įstaiga svarsto pasinaudoti ESCO modeliu, tarp privataus sektoriaus įmonių šis skaičius siekia 17 %.

 „Įgyvendinant ESCO padengiame investicijas, kurias per tam tikrą sutartą laiką susigrąžiname iš sutaupytų elektros energijos kaštų. Modelis atsiperka per 2–3 metus, o klientui suteikiame 5–10 metų garantiją energijos taupymo priemonėms. Tai pasaulyje itin paplitęs būdas sumažinti energijos išlaidas, kai klientui net nereikia investuoti nuosavų lėšų. Į atnaujinimus investuoja ESCO paslaugos tiekėjas, o klientas gali naudotis sutaupymo rezultatais“, – aiškina M. Boratinskas.

 Įgyvendinti projektai pateisina lūkesčius

 ESCO modeliu paremtas taupiojo apšvietimo projektas jau buvo įgyvendintas Kauno gamybinėje bazėje, UAB „Markučiai“ priklausiančioje teritorijoje. Skaičiuojama, kad įmonė apšvietimui sutaupys 30 tūkst. kWh elektros energijos per metus arba beveik 70 % elektros energijos sąnaudų apšvietimui.

 Identiški projektai jau įgyvendinti ir Lietuvos vaikų ir jaunimo centre, gamybos įmonėje UAB „Ebonitas“, maisto pramonės įmonėje UAB „Skanėja“. Čia renovavus apšvietimą moderniais LED šviestuvais, elektros energijos sutaupymai siekia 1300–4000 Eur per metus.

 Apie Energijos tiekimas UAB:

 Energijos tiekimas UAB priklauso didžiausiai šalyje energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“ ir yra didžiausias lietuviško kapitalo nepriklausomas elektros energijos tiekėjas. Bendrovė yra pritraukusi didžiausią klientų skaičių laisvoje elektros energijos rinkoje, kuris šiuo metu viršija 6 tūkst. „Energijos tiekimas“ yra vienintelis sertifikuotos elektros energijos, pagamintos Lietuvoje iš atsinaujinančių išteklių, tiekėjas. Nuo 2013 m. vasaros „Energijos tiekimas” veiklą vykdo Latvijoje bei Estijoje. Šiose rinkose „Energijos tiekimo“ dukterinės įmonės veikia „Geton Energy“ pavadinimu.

Parašykite komentarą