Seimo Audito komitetas: Turto vertintojų savivalė glumina

Turto vertinimo priežiūros tarnybos atliktų turto vertinimo ataskaitų patikrinimų rezultatai ir turto vertintojų savivalė išties glumina – tai nusprendė Audito komitetas, išklausęs valstybinio audito ataskaitą „Turto ir verslo vertintojų veiklos valstybinė priežiūra“. Iš patikrintų 473 turto vertinimo ataskaitų net 81 proc. neatitiko teisės aktų reikalavimų, jose nustatyta 2 540 pažeidimų ir trūkumų. Turto vertinimo ataskaitų užsakovai net nesužinodavo, kad jų užsakymu parengtas turto vertinimo ataskaitas tarnyba pripažino neatitinkančiomis teisės aktų reikalavimų.

Iki 2012 m. gegužės 1 d. priežiūros ir kontrolės sistema turto ir vertinimo srityje neegzistavo, tai reiškia, kad galėjo būti nustatoma – dirbtinai padidinama arba sumažinama – realybės neatitinkanti turto vertė. Be to, baudžiamumo mechanizmo nebuvimas turto vertintojams suteikė drąsos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų.

Nors 2012 m. turto vertinimo srityje įvyko žymūs pokyčiai, audito rezultatai parodė, kad turto vertintojų veiklos valstybinė priežiūra vis dar nepakankama ir turi būti stiprinama. „Be abejo, dėl visų šių problemų labiausiai nukenčia turto vertinimo užsakovai, o nesiėmus priemonių problemoms spręsti, ateityje jų gali daugėti“, – teigė Audito komiteto pirmininkė Jolita Vaickienė. Audito komitetas su šiomis opiomis turto vertinimo problemomis ne kartą jau buvo susidūręs: tiek nagrinėdamas žlugusių bankų, tiek Seimo kanceliarijos poilsio namų „Viešnagė“ bei UAB poilsio namai „Baltija“ turto pardavimo ir jo vertinimo niuansus.

Siekdamas išsiaiškinti turto ir verslo vertintojų veikloje kylančias praktines problemas ir tęsdamas parlamentinę kontrolę turto ir verslo vertinimo srityje, Audito komitetas 2015 m. lapkričio 4 d. organizuoja susitikimą su turto ir verslo vertinimo profesinėmis organizacijomis.

Parašykite komentarą