Sąmoningai ignoruojami faktai apie Vyriausybės priimtų nutarimų turinį

Viešojoje erdvėje ir toliau eskaluojant tikrovės neatitinkančią informaciją dėl neva skubos tvarka priimto Vyriausybės nutarimo specialiai vienoms statyboms Druskininkuose, peršasi išvada, jog tam tikri asmenys ar viešosios nuomonės formuotojai sąmoningai ignoruoja pateikiamus faktus. Metami kaltinimai ne tik Ministrui Pirmininkui, bet ir Vyriausybės kanceliarijai, ministerijoms.

Visuomenė klaidinama teiginiais apie du nutarimo projektus. Tačiau įdėmiau paskaičius Vyriausybės priimtą projektą, kuriuo pripažįstamas netekusiu galios Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų, patvirtintų Vyriausybės 1992 m. gegužės 12 d. nutarimu Nr. 343, XVI skyrius, savo turinio esme, tiek, kiek jis susijęs su aptariamu skyriumi, yra identiškas projektui Nr. 15-7803(2), kuris dėl savo didelės apimties iki šiol nėra patikslintas ir pateiktas Vyriausybei.

Nors biurokratinių procedūrų aprašas yra nuobodus dalykas, pateikiame žiniasklaidoje plačiai minimo dokumento svarstymo chronologiją, nes tai padės nustatyti tiesą. 2015 m. gegužės 19 d. nutarimas buvo pateiktas derinti suinteresuotoms institucijoms ir visuomenei, liepos 7 d. – Teisingumo ministerijai, rugsėjo 4 d. – Vyriausybei. Šiame projekte jau nebuvo numatyta jokių nuostatų, tiesiogiai susijusių su kurorto apsaugos zonomis (nebenumatytas galiojančių Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų XVI skyriaus perkėlimas). Visuomenė ir suinteresuotos institucijos turėjo maksimalų 15 d. terminą iki 2015 m birželio 9 d. pateikti pastabas ir pasiūlymus dėl siūlomo panaikinti šešioliktojo skyriaus sąlygų. Jokių pastabų dėl minėtojo skyriaus panaikinimo nebuvo gauta.

Visuose teikimo dokumentuose buvo nurodyta, kad galiojančių Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų XVI skyriaus nuostatos į naujai parengtą nutarimo projektą neperkeltos. Nuo 2015 m. gegužės mėnesio iki rudens Vyriausybės posėdžiuose buvo teikti penki minėto nutarimo (Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų)  pakeitimo projektai, tarp jų ir aptariamas projektas, konstatuojantis, kad  XVI skyrius pripažįstamas netekusiu galios.

2015 m. rugsėjo 22 d. vykusio ministerijų atstovų (viceministrų, ministerijų kanclerių) pasitarimo metu buvo svarstytas patikslintas Projektas Nr. 15-7803(2) (buvęs Nr. 15-5504), ir bendrų diskusijų metu buvo atkreiptas dėmesys į šiuo metu galiojančias tik žemės sklypų savininkų ir valdytojų teises ribojančias Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų nuostatas, kurios yra praradusios savo aktualumą, prieštarauja kitiems teisės aktams ar dubliuoja jų nuostatas. Be kita ko, savo esme jos taikytinos ne tik žemės sklypų savininkams ir valdytojams, bet ir visiems kitiems asmenims. Vertinant tai, kad Projekto svarstymas dėl jo apimties ir reguliuojamų santykių sudėtingumo gali užtrukti, buvo svarstoma, ar aptartų netikslingų ir prieštaraujančių ribojimų nereikėtų atsisakyti anksčiau.

Įvertinusi šio pasitarimo rezultatus, Aplinkos ministerija 2015 m. rugsėjo 23 d. Vyriausybei pateikė Vyriausybės nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1992 m. gegužės 12 d. nutarimo Nr. 343 „Dėl Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų patvirtinimo“ pakeitimo“ projektą (TAIS Nr. 15-10376), kuriuo buvo pasiūlyta pripažinti netekusiu galios Sąlygų XVI skyrių.
Aplinkos ministerija, teikdama Vyriausybei šį projektą nurodė, kad Ūkio ministerija pritarė pripažinti netekusiu galios Sąlygų XVI skyrių.

Vyriausybė, priimdama 2015 m. rugsėjo 23 d. nutarimą, nesiekė sukurti kam nors palankių sąlygų. Turėdamas galimybę nustatyti kitokią nutarimo įsigaliojimo datą (pvz., 2015 m. rugsėjo 24 d.), Ministrų kabinetas to nepadarė, ir teisės aktas įsigaliojo bendra Teisėkūros pagrindų įstatyme (20 str. 1 d.) nustatyta tvarka – kitą dieną po jo oficialaus paskelbimo Teisės aktų registre (2015-09-30), t. y. jau po Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimo viešojo intereso gynimo byloje.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį į tai, kad minimas Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių zonų panaikinimo turės įtaką daugiau nei 2400 objektų visoje Lietuvoje, o ne vienam pastatui Druskininkuose, kaip kažkam norisi manyti.

Parašykite komentarą