Trys Seimo komitetai bendrame posėdyje aptarė Lietuvos ir ES sumaniosios specializacijos strategiją

Pridedama Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. – O. Posaškova)

2015 m. lapkričio 11 d. Seimo Biudžeto ir finansų, Europos reikalų ir Ekonomikos komitetai surengė bendrą posėdį „Sumanios specializacijos strategija“, kuriame buvo skaitomi pranešimai, aptartos nacionalinės ir tarptautinės perspektyvos apie sumanios specializacijos keliamus iššūkius Europai ir Lietuvai

Posėdyje video ryšys buvo užmegztas su Europos Komisijos Sanglaudos politikos grupės Mokslinių tyrimų ir inovacijų generalinio direktorato vyresniuoju ekspertu pasidalino Ciaranas Dearl, kuris skaitė pranešimą tema „Sumanios specializacijos iššūkiai ir galimybės: Europos ir Lietuvos šansas“.

Lietuvos Respublikos ūkio viceministras Marius Skarupskas kalbėjo apie sumanią specializaciją ir galimybę transformuoti Lietuvos ūkio politiką. Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos Studijų, mokslo ir technologijų departamento direktorius Albertas Žalys posėdyje pasidalijo savo įžvalgomis apie sumanią Lietuvos mokslo politikos specializaciją.

Sumanioji specializacija – valstybės paramos moksliniams tyrimams ir inovacijoms strategija, kurią kurdama Lietuva, kaip kitos Europos Sąjungos šalys, nustatė savo mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros (MTEP) ir inovacijų prioritetus, atsižvelgdama į turimus ar galimus konkurencinius pranašumus. 2015 m. pradžioje Lietuvos sumanios specializacijos strategiją oficialiai patvirtino Europos Komisija. Jos atstovų akimis, Lietuva pasirengusi kurti žiniomis grįstą ekonomiką, efektyviai pasinaudoti mokslo laimėjimais ir turimas žinias paversti pinigais. Siekiant, kad strategija būtų grįsta bendru sutarimu, į procesą buvo įtrauktos visos suinteresuotos šalys – mokslininkai, verslininkai, viešojo sektoriaus atstovai. Jie savo požiūrį atskleidė plataus masto apklausų metu bei pusšimtyje ekspertinių diskusijų.

Parašykite komentarą