Ekonomikos komitetas: žemės ūkio veiklos subjektams – bankroto įstatymo pataisos

Šiandien Seimo Ekonomikos komitetas svarstė Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo Nr. IX-216 3, 11 ir 35 straipsnių pakeitimo įstatymo projektą Nr. XIIP-3433 ir Lietuvos Respublikos fizinių asmenų bankroto įstatymo Nr. XI-2000 12 ir 29 straipsnių pakeitimo įstatymo projektą Nr. XIIP-3434, kuriais siekiama pagerinti teisinių santykių reglamentavimą, taikytiną kreditoriams – žemės ūkio veiklos subjektams, pardavusiems žemės ūkio produktus, vykdant įmonių ir fizinių asmenų bankroto procesus.

Įmonių bankroto įstatymo pakeitimo projektu siūloma nustatyti, kad administratorius, vykdantis įmonės bankroto procesą, dokumentus dėl lėšų skyrimo žemės ūkio veiklos subjektų reikalavimams sumokėti už parduotus žemės ūkio produktus tenkinti Vyriausybės nustatyta tvarka pateiktų Nacionalinei mokėjimo agentūrai, taip pat nustatyti, kad kreditorių – žemės ūkio veiklos subjektų – reikalavimai sumokėti už parduotus žemės ūkio produktus būtų tenkinami iki 36,8 proc. iš Žemės ūkio ministerijos šiam tikslui skiriamų lėšų Vyriausybės nustatyta tvarka ir tik bankrutavusios įmonės atveju.

Atitinkamai siūloma patikslinti ir Fizinių asmenų bankroto įstatymo nuostatas, t.y. nustatyti, kad kreditorių – žemės ūkio veiklos subjektų – reikalavimai sumokėti už parduotus žemės ūkio produktus būtų tenkinami iki 36,8 proc. iš Žemės ūkio ministerijos šiam tikslui skiriamų lėšų Vyriausybės nustatyta tvarka, taip pat nustatyti, kad administratorius dokumentus dėl lėšų skyrimo žemės ūkio veiklos subjektų reikalavimams sumokėti už parduotus žemės ūkio produktus tenkinti pateiktų Nacionalinei mokėjimo agentūrai.

Komitetas, atsižvelgdamas į Seimo kanceliarijos Teisės departamento ir Kaimo reikalų komiteto pastabas ir pasiūlymus, pritarė komiteto patobulintiems įstatymų projektams ir komiteto išvadoms. Komitetas patikslino įstatymų įsigaliojimo datą – 2016 m. kovo 1 d. Taip pat pasiūlė Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo Nr. IX-216 3, 11 ir 35 straipsnių pakeitimo įstatymo projekte Nr. XIIP-3433nustatyti,kad įmonės darbuotojų reikalavimai, susiję su darbo santykiais, gali būti tenkinami iš Garantinio fondo lėšų, o žemės ūkio veiklos subjektų reikalavimai sumokėti už parduotus žemės ūkio produktus gali būti tenkinami Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka iki 40 procentų bankrutavusios įmonės atveju iš Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos einamaisiais metais šiam tikslui skirtų valstybės biudžeto lėšų.

Komitetas  pritarė siūlymui,  kad Lietuvos Respublikos fizinių asmenų bankroto įstatymo Nr. XI-2000 12 ir 29 straipsnių pakeitimo įstatymo projekte  Nr. XIIP-3434būtų nustatyta, kad kreditorių reikalavimai, susiję su darbo santykiais, reikalavimai atlyginti žalą dėl suluošinimo ar kitokio kūno sužalojimo, ar mirties, susirgimo profesine liga arba dėl mirties nuo nelaimingo atsitikimo darbe gali būti tenkinami iš Garantinio fondo lėšų, o žemės ūkio veiklos subjektų reikalavimai sumokėti už parduotus žemės ūkio produktus gali būti tenkinami Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka iki 40 procento iš Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos einamaisiais metais šiam tikslui skirtų valstybės biudžeto lėšų.

Parašykite komentarą