Prezidentė dalyvaus Paryžiaus klimato kaitos konferencijoje

Pirmadienis, lapkričio 30 d. (Paryžius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė darbo vizito išvyko į Paryžių, kur dalyvaus Klimato kaitos konferencijoje „COP21“. Konferencijoje dalyvaus 147 delegacijos ir 40 tūkstančių dalyvių, JAV ir Kinijos Prezidentai, Jungtinių Tautų ir Europos Sąjungos lyderiai.

Šios konferencijos tikslas aukščiausiu lygiu sutarti dėl naujų įsipareigojimų, kaip po 2020 m. bus mažinamas į atmosferą išmetamų ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis. Pirmą kartą net 177 pasaulio šalys pateikė įsipareigojimus kovoti su klimato kaita ir tai apima net 95 proc. pasaulinių emisijų. Tai patvirtina, kad šalių ketinimai susitarti Paryžiuje yra rimti.

Pasak šalies vadovės, klimato kaita – labai rimta viso pasaulio problema, kuriai būtinas globalus ir sutelktas atsakas. Dėl kaistančios atmosferos temperatūros tirpsta Arkties ir Antarktikos ledynai, kyla pasaulinio vandenyno lygis, daugėja stichinių potvynių, kurie naikina žmogaus dirbamas žemes.

Prezidentės teigimu, klimato kaita daro įtaką ir kariniams konfliktams bei augantiems migracijos srautams. Sausra, didėjantys dykumų plotai ir badas verčia žmones palikti savo namus ir ieškoti saugesnio gyvenimo.

Lietuva prisijungia prie ambicingų ES tikslų – iki 2030 m. bent 40 proc. sumažinti CO2 emisijas. Mūsų šalis taip pat sėkmingai įgyvendina ES tikslus, iki 2020 m. didindama atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimą energetikoje, energijos vartojimo efektyvumą ir diegdama žaliąsias technologijas.

Parašykite komentarą