Teismuose daugėja kyšininkavimo bylų

Įvairių tyrimų duomenimis, korupcija Lietuvos gyventojų suprantama kaip viena opiausių problemų. Tą rodo ir Lietuvos teismų statistika – veikų, susijusių su korupcija, skaičius auga. 2014 m., lyginant su 2012 m., teismuose buvo išnagrinėta dvigubai daugiau bylų dėl kyšininkavimo.

Per trejus metus iš viso teismuose gautos 147 bylos dėl kyšio paėmimo ar ketinimo paimti kyšį, 53 – dėl prekybos poveikiu ir 2717 – dėl papirkimo ar mėginimo papirkti. Statistika rodo, jog tokių nusikaltimų kasmet išaiškinama vis daugiau: 2012 m. teismuose buvo nagrinėjamos 27 kyšininkavimo bylos, o 2014 m. – 47,  bylų dėl prekybos poveikiu skaičius išaugo net 5 kartus – nuo 5 (2012 m.) iki 26 (2014 m.),  bylų dėl papirkimo nuo 391  (2011 m.) padaugėjo iki 910 (2014 m.).

Daugiau kaip 90 procentų papirkimo bylų teismuose baigiasi skiriant piniginę baudą, areštą arba laisvės apribojimą, 7 procentai asmenų nuteisiami laisvės atėmimo bausmėmis. Už kyšininkavimą, prekybą poveikiu ar piktnaudžiavimą maždaug pusei nuteistųjų skiriamos bausmės, susijusios su laisvės atėmimu.

 „Siekiant užkirsti kelią korupcijai ne visuomet tikslinga taikyti pačias griežčiausias priemones – kriminalines bausmes. Svarbu įvertinti ir kitų priemonių panaudojimą“, – dalyvaudamas Vidaus reikalų ministerijos organizuojamoje konferencijoje „Ko netenkame dėl korupcijos, ką atrandame ją kontroliuodami“ mintimis apie priemones kovoti su korupcija dalijosi Teisėjų tarybos sekretorius, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjas Ramūnas Gadliauskas.

Pasak R. Gadliausko, siekiant užkirsti kelią naujiems korupcijos veiksmams, nubausti pažeidėją ar atgrasyti kitus kartais pakanka taikyti drausminės atsakomybės priemones ar išnaudoti valstybės turimas prevencines priemones, tokias kaip atleidimas iš tarnybos, teisės dirbti su slapta informacija panaikinimas, draudimas dalyvauti viešuosiuose pirkimuose ir pan.

Pasak Teisėjų tarybos pirmininko Egidijaus Laužiko, kovoti su korupcija padeda viešumas ir skaidrumas. „Viena iš efektyvių teismų iniciatyvų, užtikrinant viešumą ir informacijos prieinamumą visuomenei – šiais metais pradėjęs veikti portalas www.atvirasteismas.lt, kuriame skelbiama visa aktuali statistika apie teismus ir teisėjus. Tai – viena pirmųjų tokio pobūdžio iniciatyvų pasaulyje, skatinanti atvirumą ir visuomenės pasitikėjimą ir galinti būti pritaikyta bet kuriame kitame viešame sektoriuje,“ – teigia Teisėjų tarybos pirmininkas. Pasak jo, teismų veiklos skaidrumą užtikrina ir visiems prieinami viešai skelbiami teismų sprendimai, teismo posėdžių tvarkaraščiai, automatiniu būdu skirstomos bylos, kiekviename teismo posėdyje daromi garso įrašai.

Parašykite komentarą