KU studentų ansamblio „Vytinė“ pasiekimai 2015-aisiais

2015-ieji metai Klaipėdos universiteto tautinio meno ansambliui „Vytinė“ buvo turtingi meninių įspūdžių, kelionių ir pasiektų rezultatų. Kolektyvas du kartus pristatė lietuvių liaudies kultūrą ir meną užsienio šalyse – Lenkijoje ir Rusijos Federacijoje, tapo respublikinio konkurso laureatu, dalyvavo Lietuvos universitetų meno kolektyvų fiestoje, koncertavo universiteto bendruomenei, Klaipėdos miesto visuomenei bei Palangos svečiams.

Balandžio 26 d. Punske, Lenkijoje, Lietuvių kultūros namuose, įvyko II tautinių šokių festivalis „Raitakojis“. Šio renginio organizatorė, Klaipėdos universiteto Choreografijos katedros absolventė Asta Pečiulienė, išsaugojo šiltus prisiminimus apie studijų metus, todėl nekantriai laukė klaipėdiečių atvykimo. Žiūrovai itin šiltai pasitiko „Vytinę“.

Pavasarį „Vytinė“ taip pat atsakingai ruošėsi respublikiniam šokių kolektyvų konkursui „Kadagys-2015“, įvykusiame gegužės 11 d. Birštone. Kiekvienas dalyvis nuoširdžiai stengėsi, atidavė visas savo jėgas dėl bendro rezultato. Ir tai neliko nepastebėta. Vertinimo komisijos nuomonė buvo palanki „Vytinės“ kolektyvui – už parengtą meninę programą „O tumet šilo karčemo…“ ansamblis buvo apdovanotas diplomu „Už geriausią savo regiono kultūros pristatymą“ ir jam buvo skirta I-oji vieta.

Rugsėjis palengva įtraukė „Vytinės“ kolektyvą į pasirengimo kitam atsakingam renginiui sūkurį. „Vytinė“ intensyviai ruošėsi respublikiniam akademinio jaunimo meno kolektyvų festivaliui „Linksminkimos“, žinant, jog publika atidžiai stebės „Kadagio“ laureato pasirodymą. Šis festivalis vyksta Lietuvoje kas antri metai ir yra savotiška studentų meno kolektyvų apžiūra, kurioje ansambliai visai Lietuvai pristato savo veiklos pažangą. Kolektyvas buvo paruošęs naują prof. dr. Vidmanto Mačiulskio šokį pagal R. Bučnio muziką „Onytės polka“. Žinodami, jog visi šio autoriaus kūriniai yra saviti ir ištaigingi, Lietuvos choreografai nekantravo pamatyti naują maestro kūrinį.

Iškart po festivalio kolektyvo laukė dar viena kelionė. Lapkričio 28–29 dienomis „Vytinė“ išvyko į Rusijos Federaciją, kur dalyvavo tarptautiniame projekte „Lietuvos kultūros dienos Kaliningrade“. Susitikimą inicijavo Rusijos liaudies ūkio ir valstybinės tarnybos akademijos Vakarų filialas bei Kaliningrado apskrities lietuvių kalbos mokytojų asociacija. Klaipėdiečius pasitiko Lietuvos konsulato atstovai, Liudviko Rėzos lietuvių bendrijos nariai, akademijos dėstyojai bei studentai. Žiūrovai susidomėję stebėjo Klaipėdos studentų pasirodymą. Susirinkusieji prisipažino, jog pirmą kartą stebėjo tokį kolektyvą, kuriame jungiamos skirtingos meno rūšys – šokis, daina ir instrumentinis muzikavimas. Pasirodo, jog šiame krašte nei dainavimas, nei juolab instrumentinis muzikavimas nėra populiarūs – panašaus pobūdžio kolektyvų nėra. Todėl po koncerto įvykusiame organizatorių ir vadovų pasitarime buvo gvildenamos tolesnio bendradarbiavimo su Klaipėdos universitetu bei kitomis vaikų ir jaunimo meninio ugdymo įstaigomis galimybės. Buvo pateiktas pasiūlymas jaunimui dalyvauti tarptautiniame projekte „Studentų pavasaris 2016“. Kitą dieną organizatoriai klaipėdiečiams surengė apžvalginę ekskursiją. Supažindino su miesto istoriniais įvykiais, įvairių epochų architektūriniu palikimu. Studentai aplankė Lietuvių filosofo Liudviko Rėzos paminklą.

Tikimės, jog emocinė iškrova prieš sesiją paskatins ansamblio dalyvius susikaupti ir sėkmingai išlaikyti įskaitas ir egzaminus. „Vytinės“ ansamblio dalyviai mielai dalinasi pozityvaus meninio bendravimo akimirkomis su naujais ansamblio dalyviais, kurių nuolat laukiame savo gretose.

Parašykite komentarą