ŠMM dėl Valstybės kontrolės išvadų: praktinio mokymo centrų veikla įsibėgėja

Švietimo ir mokslo ministerija, atsakydama į Valstybės kontrolės pastabas dėl profesinio praktinio mokymo centrų nepakankamo panaudojimo, pabrėžia, kad tikrinimo metu jų veikla nebuvo spėjusi įsibėgėti. Beveik pusė centrų – 19 iš 42 – atidaryti tik 2015 metais.

Antra, tik praėjusių metų pabaigoje buvo baigta tvarkyti teisinė bazė, leidžianti tokioms įstaigoms kaip profesiniai centrai teikti mokymo paslaugas ne tik savo mokiniams, bet ir išorės vartotojams bei už tai gauti pajamas. Tačiau iki šiol nėra atsakingų institucijų išaiškinimo, kokiomis apimtimis už ES paramą įkurti centrai gali vykdyti komercinę veiklą.

Taip pat Švietimo ir mokslo ministerija atkreipia dėmesį, kad jau yra įteisinta daugiau modulinių profesinio mokymo programų – 28. Likusios 32 bus įteisintos ir pradėtos įgyvendinti 2016 m. rugsėjo 1 d. Valstybės kontrolės tikrinimo metu ES remiami profesinio mokymo srities projektai dar nebuvo baigti, todėl išvadose pateikti duomenys skiriasi nuo šiandieninės situacijos. Pavyzdžiui, projekto „Profesijos mokytojų ir dėstytojų technologinių kompetencijų sistemos sukūrimas ir įdiegimas“ metu bendradarbiaujant su darbdaviais parengta 100 naujausių technologinių kompetencijų tobulinimo programų 12-oje ūkio šakų. Pagal šias programas kvalifikaciją įmonėse tobulino 625 profesijos mokytojai, 75 kolegijų dėstytojai.

Švietimo ir mokslo ministerija dėkoja Valstybės kontrolei už pateiktas pastabas ir pasiūlymus, kurie leis tobulinti profesinio mokymo sistemą. 

Parašykite komentarą