HORIZONTAS programoje projektus laimėjo dar 4 technologijų bendrovės iš Lietuvos

Didžiausioje ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programoje „HORIZONTAS 2020“ dar keturios Lietuvos technologijų bendrovės laimėjo naujus projektus pagal mažoms ir vidutinėms įmonėms skirtą priemonę („SME instrument“), kurios tikslas – kurti pasaulinio lygio inovacijas. Projektus laimėjo UAB „Ruptela“, UAB „Nova Fabrica“, UAB „Nanoavionics“ ir UAB „Ortho Baltic“.

Pirmą kartą Lietuva laimėjo mažoms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ) skirtos priemonės 2 etapą, kuriame finansuojami dideli projektai ir Europos Komisija skiria paramą nuo 0,5 mln. iki 2,5 mln. eurų vienam projektui, kad inovatyvus produktas būtų įvedamas į rinką. UAB „Ruptela“ inovacijų projektas transporto srityje sulaukė teigiamo ekspertų įvertinimo. Projekto tikslas – sukurti naujos kartos transporto valdymo sistemas. Šiame konkurse varžėsi net 1090 projektų ir iš viso bus finansuojama tik 30 projektų iš 13 šalių, tarp jų ir Lietuvos. Europos Komisija skiria 48,6 mln. eurų šiam konkursui. Labiausiai pasisekė britams, kurie  gaus daugiau nei 10 mln. eurų, ir italams, kuriems numatyta – 4,3 mln. eurų. Finansavimas šiame etape skiriamas demonstravimo veikloms, moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai, produkto, prekės ar paslaugos parengimui įvesti į rinką.

Konkurso 1 etapą, kuriame skiriamas finansavimas iki 50 tūkst. eurų, po paskutinio paraiškų vertinimo etapo laimėjo UAB „Nova Fabrica“, UAB „Nanoavionics“ ir UAB „Ortho Baltic“. Šiame etape remiamas inovatyvios idėjos ir koncepcijos parengimas. Nuo priemonės įgyvendinimo pradžios sėkmingai dalyvauja 8 įmonės. Be jau minėtų, taip pat finansavimą gavo UAB „Elinta“, UAB „Saulės vėjo aruodai“, UAB „Ferentis“, UAB „Gumos technologijos“. UAB  „Ruptela“ teikė paraiškas abiejuose priemonės etapuose ir juose gavo finansavimą.

Programos „HORIZONTAS 2020“ MVĮ priemonėje, kaip ir visoje programoje, varžosi stipriausi žaidėjai iš visos Europos. Svarbu pažymėti, kad ši priemonė nėra mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) programa, o veikiau technologinių ir netechnologinių inovacijų patekimo į rinką akseleratorius. Šis instrumentas MTEP veiklas įtraukia, tačiau jomis neapsiriboja, o stengiasi prisidėti vystant perspektyvius komercinius sprendimus.

 „Siekdami, kad Lietuva būtų inovatyvi šalis, turime skatinti verslą, kad jis diegtų ir kurtų inovacijas. Todėl raginame verslą pasitikėti savimi ir drąsiai dalyvauti šioje programoje. Svarbiausia – gera idėja, profesionaliai parengta paraiška ir orientacija į europinius iššūkius. Be to, šios priemonės projektui užtenka vienos įmonės dalyvavimo ir nebūtinas kitų šalių partnerių įtraukimas. Laimėti projektus tikrai galima – tai įrodo ir mūsų sėkmingi pavyzdžiai“,- teigia Tarptautinių programų skyriaus vedėja Anzelma Ūselienė.

 Apie MVĮ priemonę:

MVĮ  (mažų ir vidutinių įmonių) priemonė turi 3 etapus (angl. phazes) yra Europos Sąjungos dotacijos schema, skirta inovacijų įmonėse finansavimui. Jos tikslas – paspartinti perspektyvius MVĮ inovacinius projektus bei sumažinti jų įgyvendinimo riziką.

Inovacijų projektai gali būti teikiami iš visų  sektorių bei skirti spręsti bet kokį visuomeninį iššūkį ar išnaudoti tam tikras rinkoje susidariusias galimybes. „Iš apačios į viršų“ principas užtikrina tarpsektorinį bendradarbiavimą ar nestandartinių idėjų bei koncepcijų atsiradimą. Svarbiausia – inovatyvi idėja, kuri turėtų spartaus augimo rinkoje potencialą tiek ES, tiek už jos ribų.

Paraiškas teikti galima bet kuriuo metu, jų vertinimas vyksta kas 3 mėnesiai. 

Nacionalinė H2020 svetainė.

 Mažoms ir vidutinėms įmonėms skirta priemonė (SME instrument)

 MVĮ priemonės sėkmingų paraiškų žemėlapis

Parašykite komentarą