Užsienio reikalų komitetas aptarė 25 metus Lietuvos narystės tarptautinėse organizacijose

Balandžio 13 d. posėdyje Užsienio reikalų komitetas kartu su užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi apžvelgė 25 metus atkurtos nepriklausomos Lietuvos visateisės narystės tarptautinėse organizacijose.

Ta proga priimtame Užsienio reikalų komiteto pareiškime pažymima, kad aktyvi ir atsakinga, pagarba demokratijai ir žmogaus teisėms grįsta Lietuvos narystė pasaulinėse ir regioninėse tarptautinėse organizacijose, yra neatsiejama sėkmingos Lietuvos užsienio politikos dalis. Komitetas, įvertindamas 25 metų nuoseklias ir sutelktas pastangas įsitvirtinti tarptautinėse organizacijose ir kituose daugiašaliuose forumuose, pažymėjo, kad regionui kylančių naujų grėsmių akivaizdoje būtina išlaikyti sutelktas Lietuvos diplomatines pastangas išlaikyti aktyvią narystę Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje ir Europos Sąjungoje, siekiant stiprios kolektyvinės gynybos ir efektyvaus atgrasymo užtikrinimo Lietuvoje ir regione bei svaraus indėlio į Europos Sąjungos vienybės ir vidinio solidarumo išsaugojimą. Taip pat pakvietė dėti visas politines ir diplomatines pastangas, kad prasidėjusios derybos dėl Lietuvos narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje, vienijančioje pažangiausias pasaulio valstybes, kuo greičiau duotų sėkmingą rezultatą.

Komitetas pabrėžė, kad Šiaurės ir Baltijos jūros šalių bei trijų Baltijos valstybių bendradarbiavimas įvairiais formatais ir lygmenimis yra labai sėkmingas regioninio bendradarbiavimo pavyzdys, kurio tęstinumas neabejotinai turi išlikti vienu svarbiausių Lietuvos užsienio politikos prioritetų ir diplomatijos krypčių.

Komitetas savo pareiškime taip pat pabrėžė, kad aktyvi narystė tarptautinėse organizacijose yra vienas svarbiausių Lietuvos Respublikos Seimo ilgalaikių tarptautinio bendradarbiavimo prioritetų, ir pažymėjo svarbų Lietuvos Respublikos Seimo indėlį į tarptautinių organizacijų parlamentinio matmens veiklą bei kitus tarpparlamentinius forumus. Taip pat Komitetas atkreipė Lietuvos Respublikos Vyriausybės dėmesį į tai, kad Lietuvos finansinių įsipareigojimų tarptautinėms organizacijoms vykdymas laiku ir profesionalus Lietuvos interesų atstovavimas jose turi būti finansuojamas tinkamai ir prisidėti prie bendro Lietuvos, kaip patikimos tarptautinės partnerės, įvaizdžio.

 

 

 

Parašykite komentarą