Patvirtinta išvada dėl Europos Komisijos pasiūlymo galimo prieštaravimo subsidiarumo principui

Seimas priėmė Seimo rezoliuciją (projektas Nr. XIIP-4328), kuria patvirtino Europos reikalų komiteto išvadą dėl Europos Komisijos (EK) pasiūlymo galimo prieštaravimo subsidiarumo principui. EK šiuo pasiūlymu siekia taikyti vienodas darbo užmokesčio sudedamąsias dalis komandiruotiems ir vietos darbuotojams, t. y. įtvirtinti vienodo darbo užmokesčio už tą patį darbą toje pačioje vietoje principą.

Europos reikalų komitetas savo išvadoje pažymėjo, kad EK pasiūlymas dėl darbuotojų komandiravimo paslaugų teikimo sistemoje galimai prieštarauja subsidiarumo ir proporcingumo principui. Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Linas Balsys, pristatydamas komiteto išvadą, atkreipė dėmesį, kad atlyginimų nustatymas priklauso nacionalinei kompetencijai. „Tokiam pasiūlymui yra nepritarusi jau ir Lenkija, Latvija, Vengrija“, – sakė L. Balsys.

Komitetas laikosi nuomonės, kad pasiūlyme nepakankamai atsižvelgiama į tokius objektyviai tarp valstybių narių egzistuojančius skirtumus, kaip ekonomikos plėtros lygis. „Atlyginimų konvergencija vyksta kylant mažiau išsivysčiusių Europos Sąjungos šalių ekonomikos lygiui, o atlyginimų skirtumus lemia komandiruojančios įmonės vietos faktoriai, tokie kaip darbuotojų paklausa, darbuotojo kvalifikacija, produktyvumas, finansinė įmonės situacija. Pasiūlymas neužtikrins didesnio skaidrumo, vienodų ir aiškių veiklos sąlygų įmonėms bei komplikuos teisės aktų taikymą, ypač kai komandiravimo trukmė viršys 24 mėnesius, galimai sutrikdydamas bendros rinkos veikimą“, – teigiama išvadoje.

Už Seimo rezoliuciją balsavo 76 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 3 parlamentarai.

Lisabonos sutartyje nustatyta, kad jeigu 1/3 nacionalinių parlamentų rūmų (o laisvės, saugumo ir teisingumo srityje – 1/4 nacionalinių parlamentų rūmų) pareikš, kad ES pasiūlymas priimti teisės aktą prieštarauja subsidiarumo principui, projektą teikianti institucija turės iš naujo jį persvarstyti ir galės atsiimti, pakeisti arba nekeisti. Tai vadinamoji „geltonosios kortelės“ procedūra.

Parašykite komentarą