A. Zuokienė: dėkojame Prezidentei, kad išgirdo šeimas, norinčias susilaukti kūdikio

Prezidentė Dalia Grybauskaitė išgirdo 50 tūkstančių nevaisingumo problemų turinčių šeimų, medikų, nevyriausybinių organizacijų, partijų, tarp jų – ir Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) poziciją dėl Seime praėjusią savaitę priimto pagalbinio apvaisinimo įstatymo – įstatymas grąžintas į Seimą.

 “Džiaugiuosi, kad prezidentė vetavo šį įstatymą ir grąžino Seimui tobulinti. Labai tikiuosi, kad šį kartą Seime bus priimtas moters sveikatą tausojantis, valstybės lėšas taupantis, tačiau labai aiškiai visas procedūras apibrėšiantis įstatymas, dėl ko šeimos turės galimybę ir viltį susilaukti kūdikio”, – sakė Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) narė Agnė Zuokienė.

Didžiausia Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) matoma problema naujajame pagalbinio apvaisinimo reglamentavime – prievolė dirbtinio apvaisinimo metu moteriai implantuoti tris apvaisintas ląsteles, nors pasaulio geroji praktika sako, kad implantuota turi būti tik viena ląstelė, dvi – tik tuo atveju, jei pirmieji bandymai buvo nesėkmingi. 

„Natūralu, kad pastoti norinti moteris pagal naują įstatymą Lietuvoje greičiausiai pabandytų pastoti tik vieną kartą. Procedūra – skausminga tiek fiziškai, tiek psichologiškai, o šansai pastoti – labai maži, siekiantys vos kelis procentus. Tai – lyg bandymas dalyvauti loterijoje, kurioje bilietą nupirko Seimas, o už bandymą bus sumokėta iš Ligonių kasų. Jeigu šis įstatymas būtų buvęs patvirtintas – valstybė nevaisingumo problemų turinčias šeimas išvarytų pagalbos ieškoti į kitas šalis”, – sakė A. Zuokienė.

Ji išreiškė viltį, kad šį kartą Seime bus atsižvelgta į pažangius nevaisingumo problemų gydymo metodus ir kitose šalyse taikomą praktiką. 

Parašykite komentarą