LEU leidykla išleido A. Samalavičiaus knygą „Tarp Scilės ir Charibdės: aukštasis mokslas permainų metais“

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) leidykla išleido Almanto Samalavičiaus knygą „Tarp Scilės ir Charibdės: aukštasis mokslas permainų metais“.

Knygoje analizuojamos aukštojo mokslo raidos tendencijos ir neoliberalistinės ideologijos poveikis aukštojo mokslo politikai tiek globaliu, tiek lokaliu mastu. Aptariamos iki šiol triukšmingai vykdytų reformų esmingiausių nesėkmių priežastys ir klystkeliai, kuriais sukama siekiant „efektyviai“ pertvarkyti Lietuvos aukštojo mokslo sektorių. Apmąstomos aukštojo mokslo „suprekinimo“ pasekmės, kritiškai aptariamos pastaruoju metu siūlomos universitetų pertvarkos kryptys, galinčios dar labiau pagilinti užsitęsusią aukštojo mokslo sistemos krizę.

A. Samalavičius – menotyros mokslų daktaras, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakulteto ir Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto profesorius. Yra paskelbęs keliolika monografijų, straipsnių rinkinių ir vadovėlių: „Vilniaus šv. Petro ir Povilo bažnyčia“ (su dr. Stasiu Samalavičiumi), „Universiteto idėja ir akademinė industrija“, „Idėjos ir struktūros architektūros istorijoje“, „XX amžiaus vizionieriai“, „Kaita ir tęstinumas“, „Miesto kultūra“, „Architektūros kritika“, „Ideas and Structures: Essays in Architectural History“ (JAV) ir kt. Sudarė dešimt mokslo straipsnių rinkinių ir literatūros antologijų, tarp jų – „Europos kultūros profiliai“, „Europos istorijos“, „Dedalus Book of Lithuanian Literature“ (Anglija), „Nelaisvės formos: pokalbiai apie miestokūrą, ekonomiką ir krizes“ ir kt. Jo knygos ir straipsniai išversti į 14 pasaulio kalbų.

Profesorius – tarptautinių mokslo žurnalų „Journal of Architecture and Urbanism“ („Routledge“, Anglija) ir „Lituanus: the Lithuanian Quarterly“ („Lituanus Foundation“, JAV) vyriausiasis redaktorius, taip pat dirba „Kultūros barų“ žurnale. Yra stažavęsis ir dirbęs mokslinį darbą Štutgarto (Vokietija), Ilinojaus universitetuose (Čikaga, JAV). Kaip kviestinis profesorius dėstė Helsinkio (Suomija), Ilinojaus, Kjungpoko nacionaliniame (Pietų Korėja), Venecijos architektūros, Florencijos, Romos „Sapienza“ (Italija), Sevilijos, Baskų krašto San Sebastiano, Alkalos (Ispanija) universitetuose.

,,Prof. dr. Almantas Samalavičius akademiniuose ir kultūros sluoksniuose yra gerai žinomas ir kaip vienas aktyviausių aukštojo mokslo istorijos ir teorijos tyrėjų. Profesoriaus darbai šioje srityje pasižymi ne tik analitinio pobūdžio teorinėmis įžvalgomis, bet ir atviru šios problematikos diskursu, grindžiamu ne tik lokalaus, bet ir globalaus konteksto išmanymu. Neatsitiktinai jo straipsnių ir pokalbių rinkinyje siekiama apmąstyti ir įvertinti globalų klimatą, jame dominuojančias dogmas, kurios, autoriaus manymu, daro įtaką šiuolaikinio pasaulio aukštojo mokslo sistemai“, – sako prof. dr. Ramunė Marcinkevičiūtė.

,,Almanto Samalavičiaus tekstų rinkinys yra parengtas iš aistros Universiteto idėjai. Tai darbas, atskleidžiantis metų metus trunkančią paiešką ir tikėjimą, kad galima Lietuvos aukštojo mokslo lauke rasti grūdų, kurie padėtų užauginti modernų ir kartu tradiciją išlaikantį Universitetą. Ši knyga ir yra tas naujas akstinas skaityti apie Universiteto vadybos, jo mokslinės ir kultūrinės organizacijos patirtis, o paskui peržengti slenkstį, ieškant naujo atsakymo – kodėl ir (ne)reikia skubėti įgyvendinti Universiteto idėją“, – teigia prof. dr. Andrius Vaišnys.

Parašykite komentarą