Seimo Pirmininkės Loretos Graužinienės kalba atidarant parodą „Laisva Lietuva pasaulio bendrijoje“, skirtą Lietuvos Respublikos tarptautinių santykių atkūrimo 25-mečiui paminėti

Gerbiamieji šios parodos svečiai!

Džiaugiuosi galėdama pasveikinti Jus, atvykusius į šią unikalią nuotraukų ir dokumentų parodą „Laisva Lietuva pasaulio bendrijoje“ Lietuvos Respublikos Seime. Manau, kad simboliška ir teisinga, kad ši ekspozicija savo kelią pradeda būtent čia, Lietuvos parlamente, Lietuvos širdyje, nes pirmieji atkurtos nepriklausomos Lietuvos užsienio politikos žingsniai buvo žengti būtent iš šių rūmų.

Istorija rikiuoja svarbias datas ir faktus. Tačiau šiandien čia esantys pirmųjų atkurtos Lietuvos nepriklausomybės metų liudininkai, diplomatai, politikai patvirtins – prireikė daug jėgų, ištvermės, politinės įžvalgos ir diplomatijos išmanymo, kad Lietuva įsitvirtintų tarptautinėje arenoje.

Pirmiausia reiškiame pagarbą išeivijos diplomatams ir kitiems išeivijos atstovams, kurie sovietams okupavus Lietuvą penkis ilgus dešimtmečius tarptautiniu mastu nuolat kėlė Lietuvos okupacijos ir nepriklausomybės atkūrimo klausimus. Ypač reikšmingas vaidmuo teko žmonėms, kurie buvo paskirti pirmaisiais ambasadoriais į užsienio šalis. Ir, žinoma, būtina prisiminti visus tuos, kurie kūrė, plėtojo ir vykdė užsienio politikos strategiją būdami čia, Lietuvoje.

Kokie sudėtingi keliai buvo nueiti, kokie iššūkiai pasitiko mūsų diplomatus – tai jau istorija. Tikiu, kad tik maža jos dalis matyti šiose nuotraukose ir dokumentuose. Bet mes suvokiame jiems tekusios atsakomybės svarbą ir dėkojame už darbą tėvynės labui. Šiandien, kai kalbame apie laisvą Lietuvą, kuri yra Europos Sąjungos, NATO ir kitų svarbių pasaulio organizacijų narė, suprantame, kad per ketvirtį amžiaus nuvertėme kalnus, įvykdėme tai, apie ką anuomet buvo nedrąsu net svajoti – laisva ir lygiavertė Lietuva demokratiško pasaulio bendrijoje.

Ačiū Jums visiems. Linkiu, kad ši paroda dovanotų pačių geriausių įspūdžių ir primintų mūsų nueitą kelią.

Parašykite komentarą