Čekijos ekspertai: naujus AE blokus Čekijoje būtų tikslinga statyti naudojant rusiškus reaktorius

Įgyvendinti atominės generacijos vystymo planus Čekijoje vertėtų naudojant jau patikrintas, saugias ir veiksmingas rusiškų VVER reaktorių technologijas. Tai konstatavo Čekijos specialistai, kalbėdami reikšmingoje tarptautinėje konferencijoje „VVER  2016“, kuri vyko Prahoje.

VVER reaktoriai pagal savo technologinius parametrus ne tik visiškai atitinka dabartinius, griežtesnius saugos reikalavimus, nustatytus po Fukusimos elektrinės katastrofos, bet ir pagal keletą parametrų pranoksta kitų tipų reaktorius.

Čekijoje veikia dvi atominės elektrinės – „Dukovany“ ir „Temelin“. „Dukovany“ AE veikia keturi energetikos blokai su VVER 440 reaktoriais, o „Temeline“ – du blokai su VVER 1000 reaktoriais. 

Kalbėdamas konferencijoje Čekijos pramonės ir prekybos ministro pavaduotojas Iržis Koliba pažymėjo, kad Čekijos atominėse elektrinėse per visą jų veikimo laiką nepasitaikė nė vienos avarinės situacijos.

„VVER technologiją mes vertiname kaip visiškai saugią, unikalią, patikimą, veiksmingą ir todėl mums naudingą“, – sakė ministro pavaduotojas.

„Ne paslaptis, kad Čekijos Respublika planuoja kurti naujų energijos šaltinių. Be abejo, turint patirties su tam tikru šaltiniu, patogiausia tęsti šią patirtį. Naujojo šaltinio statyba „Temelin“ AE arba „Dukovany“ AE  šiuo metu  yra numatyta darbų programoje“, – pridūrė Koliba.

Jo nuomonei pritarė Čekijos branduolinės energijos bendrovės prezidentas Danešas Burketas, kuris yra daugiau kaip 20 metų dirbęs „Dukovany“ AE.

„Mano nuomone, laikas parodė, kad VVER technologija yra išbandyta, konkurencinga ir veiksminga“, – sakė Burketas.

Čekijos vyriausybė 2015 metų birželį patvirtino branduolinės energetikos plėtros šalyje planą, kuriame numatyta įrengti po vieną energobloką: iš pradžių „Dukovamy“ AE, o šiek tiek vėliau –„Temelin“ AE. Vyriausybė taip pat neatmetė galimybės kiekvienoje elektrinėje plėsti statybą iki dviejų blokų. Buvo pranešta, kad šešios užsienio bendrovės, tarp jų ir „Rosatom“, domisi naujų energoblokų Čekijos atominėse elektrinėse statyba.

Parašykite komentarą