Pasaulinėje Jungtinių Tautų konferencijoje – ir Lietuvos žodis apie klimato kaitos mažinimą

„Mes tvirtai tikime, kad tik veikdami kartu galime užkirsti kelią klimato kaitai“, – taip apie Lietuvos poziciją sprendžiant visai žmonijai aktualias su šia kaita susijusias problemas sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, šįryt išvykdamas į Jungtinių Tautų bendrosios klimato kaitos konvencijos (JTBKKK) šalių konferenciją, kuri surengta Maroko mieste Marakeše.

Rytoj ir poryt Kęstutis Trečiokas dalyvaus aukščiausio lygio – ministrų – diskusijose apie perėjimą prie darnios mažo anglies dioksido kiekio šalių ekonomikos plėtros, besivystančių šalių klimato kaitos priemonių finansavimą ir užmojų padidinimą klimato kaitai sustabdyti.

Nacionalinį pranešimą apie mūsų šalies pažangą vykdant priemones klimato kaitai švelninti visuose ūkio sektoriuose ministras skaitys trečiadienį, lapkričio 16 d., JTBKKK Pagalbinio įgyvendinimo komiteto sesijoje.

Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, yra įsipareigojusi iki 2030 m. sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimus bent 40 proc. ir šį įsipareigojimą siekia įvykdyti. Mūsų šalies patirtis, Kęstučio Trečioko žodžiais, įrodo, kad ekonomika gali augti nedidinant šių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekio. Per pastaruosius 25 metus Lietuvoje šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų sumažėjo 58 proc., o bendrasis vidaus produktas padidėjo 30 proc.

Pasak ministro, vienintelis būdas užtikrinti saugią visos žmonijos ateitį – tai efektyvūs pasaulio valstybių veiksmai įgyvendinant Paryžiaus susitarimą dėl klimato kaitos.

Šie veiksmai ir su jais susiję sprendimai yra svarbiausi Jungtinių Tautų Marakeše sukviestos pasaulinės konferencijos, kuri vyksta jau antrą savaitę, darbotvarkės klausimai.

Parašykite komentarą