Šiemet maisto produktai nepasiturintiesiems buvo įsigyti 7,7 mln. eurų pigiau

Šią savaitę Europos socialinio fondo agentūra (ESFA) baigė maisto produktų nepasiturintiems šalies gyventojams pirkimą, finansuojamą Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo lėšomis. Pakeitus atsakingas institucijas, šiemet įsigyjant maisto produktus pavyko sutaupyti 7,7 mln. eurų.

„Džiugu, kad maisto produktų įsigijimas vyksta sklandžiai ir jau vasarį nepasiturinčius žmones pasieks ši parama. Tačiau pagalba maistu iš esmės nesprendžia skurdo ar socialinės atskirties problemos. Todėl pagrindinį dėmesį turime sutelkti į kokybiškų ir kompleksinių paslaugų teikimą, kad žmonės ne tik pajėgtų išbristi iš tokios socialinės padėties, bet ir sugebėtų į ją apskritai nebepatekti“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Rengdami šio pirkimo dokumentus tam skyrėme ypač didelį dėmesį – atlikome rinkos kainų tyrimą, kurio metu įvertinome visų septyniolikos maisto produktų rinkos kainas ir nustatėme maksimalų kiekvieno maisto produkto vienos tonos įkainį“, – teigė ESFA direktorius Povilas Česonis.

ESFA jau pasirašė sutartis su 6 tiekėjais, kurie 2017 metais tieks 16 pavadinimų produktus, tarp kurių: kiaulienos konservai, konservuoti žirneliai, rapsų aliejus, žuvies konservai, konservuotos pupelės, plikyti ryžiai, vištienos konservai, cukrus, konservuota daržovių sriuba, kvietiniai miltai, makaronai, saldintas sutirštintas pienas, sausi pusryčiai, avižiniai sausainiai, avižų košė, grikių kruopos ir trijų grūdų kruopos. Maisto produktai paramos gavėjus pasieks saugiose pakuotėse. Tokiu būdu bus išvengiama maisto produktų pakuočių pažeidimo problemų, kurios pasitaikydavo ankstesniais metais.

Įvykdyto pirkimo vertė siekia 15,6 mln. eurų, pavyko sutaupyti 7,7 mln. eurų, kurie bus panaudoti 2017 metais vykdomam maisto produktų pirkimui. Artimiausiu metu taip pat bus baigtas pirkimas ir pasirašyta sutartis dėl cukraus įsigijimo.

Pirmasis 2017 metais maisto produktų dalinimas numatomas 2017 m. vasario mėnesį. Planuojama, kad maisto produktai labiausiai nepasiturintiems Lietuvos gyventojams 2017 metais bus dalinami kas 2 mėnesius, o maisto produktų krepšelį kas kartą sudarys 8-9 skirtingi maisto produktai. Žmonių, pretenduojančių į paramą maistu, prašymai visus metus priimami vietos seniūnijose ar savivaldybių administracijose.

Nuo 2016 metų maisto produktų pirkimus ir jų išdalinimą labiausiai skurstantiems asmenims organizuoja ESFA, pakeitusi analogiškas funkcijas vykdžiusią Lietuvos žemės ūkio ir maito produktų rinkos reguliavimo agentūrą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra vadovaujančioji insitucija, įgyvendinant Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondą Lietuvoje. Fondą 2014-2021 metų laikotarpiui sudaro 90,8 mln. eurų, iš kurių 77,2 mln. eurų yra ES lėšos.

Ministerija planuoja, kad 2017 metais bus pradėtas vykdyti ne tik maisto produktų, tačiau ir labiausiai skurstantiems asmenims būtiniausių higienos prekių pirkimas.

Ryšiai su visuomene, tel. (8 5 ) 266 81 91, 266 81 66.

Parašykite komentarą