EUROSPINE: „žinučių kaklas“ – visuotinė naujųjų kartų liga

Vienos populiariausių nūdienos dovanų yra išmanieji telefonai. Per pastarąsias šventes mylimiems žmonėms buvo padovanoti tūkstančiai šių naudingų elektroninių įrankių. Jų reikia kiekvienam ir atrodo, kad nuo šio nuolatinio palydovo, kuris galų gale vis vien būna laikomas prie žmogaus kūno – nesvarbu, ar jis yra kišenėje, rankinėje arba tvirtai laikomas prie ausies galvą prispaudus prie peties, – priklauso žmonių gyvybės. Pastarasis būdas, regis, gana greitai padaro neigiamą poveikį telefono vartotojo gerovei, nes po kurio laiko jis gali pasijausti labai nepatogiai ir gana dažnai ne tik pradeda kaisti vartotojo ausis, bet ir pradeda skaudėti kaklą. Nors tariamai kaistanti ausis stuburo specialistui tiesiogiai gali nerūpėti, kitas aktyvaus išmaniųjų telefonų naudojimo poveikis – vadinamasis žinučių kaklas (angl. „text neck“) – jam tikrai rūpi!
Sąvoka „žinučių kaklas“ vartojama apibūdinant kaklo skausmą ir galimą žalą, kuri patiriama nuolat ilgą laiką žiūrint žemyn į mobilųjį telefoną, planšetinį kompiuterį arba kitus bevielius prietaisus. Fizinę šio poveikio priežastį galima greitai paaiškinti: žmogaus galva gali lengvai sverti 5 kilogramus. Kai, žiūrint į elektroninio prietaiso ekraną, galva palenkiama į priekį ir gana dažnai iki 60 laipsnių kampu, kaklo raumenims tenka įsitempti iki 5 kartų daugiau, taigi, dėl fizinio sverto poveikio ir sunkio jėgos svoris, kurį dėl galvos tenka atlaikyti kaklo raumenims, gali padidėti iki 25 ar daugiau kilogramų. Mūsų kūno pečių ir kaklo raumenims tą padidėjusią svorio naštą tenka atlaikyti dėl šios nepatogios galvos padėties. Iš žinomų ilgalaikių pasekmių galima paminėti kakle jaučiamą diskomfortą, skausmą, sustingimą ir galvos skausmus, kurie laikui bėgant gali paūmėti.
Štai kodėl prof. Margareta Nordin, EUROSPINE prezidentė, rekomenduoja dienos metu dažnai atsitraukti nuo mobiliųjų prietaisų ir sumažinti galvos daromą spaudimą raumenims ištiesiant kaklą ir sąmoningai atremiant galvą. Prof. Thomas Blattert, EUROSPINE sekretorius, priduria: „žinučių kaklo simptomus būtina atidžiai stebėti, nes jie tampa vis aktualesni, kadangi žinučių kaklas daugiausia pasireiškia jaunesnėje ir kitais atžvilgiais sveikoje kartoje“. Taigi EUROSPINE pritaria reguliariam kaklo raumenų mankštinimui, kad kaklo ir nugaros raumenys būtų įtempiami ir po to atpalaiduojami!
Daugiau kaip 1 tūkst. narių turinti EUROSPINE yra didžiausia Europoje tarptautiniams stuburo specialistams ir stuburo priežiūros srities medicinos ekspertams atstovaujanti organizacija. EUROSPINE yra registruota pelno nesiekianti sveikatos priežiūros organizacija, skatinanti mokslinius tyrimus, švietimą ir pacientų informuotumą visose su stuburu susijusiose disciplinose. Daugiau informacijos galima rasti svetainėje www.eurospine.org.

Parašykite komentarą