Jungtinė paroda “Kalba Mariupolis”

Renginio tipas: Parodos atidarymas
Renginio data: Antradienis, 2017 m. kovo 14 d.
Renginio pradžia: 17:00
Renginio pabaiga: Penktadienis, 2017 m. balandžio 7 d.
Renginio vieta: LDS būstinės parodų salė, Vokiečių g. 4/2, Vilnius

Nerimo ženklai vis dažniau šmėžuoja žmonių kasdienybėje. Žodis „paliaubos“ praranda prasmę, įsisukdamas į pasaką be galo. Šūvių aidas skamba toliau už racijų signalus ir perveria daugybę gyvenimų. Betono džiunglės – labiausiai tinkantis apibūdinimas Ukrainos miestams, po sunkių šūvių. Parako kvapas ir dūmų uždanga skiria taikų vakaro saulėlydį ir sunkų, dulkėtą rytą, kuris tęsiasi jau ne pirmus metus. Žmonės, kurie kažkada reiškė nepasitenkinimą rutina, dabar tenorėtų į ją sugrįžti vėl.

Jau keletą metų menininkai iš Ukrainos bendradarbiauja su Lietuvos Dailininkų Sąjunga. Šioje parodoje kalbės apie dviejų šalių ryšį Antanui Samuoliui skirtame plenere ir Mariupolyje sukurti darbai. Parodoje pristatomi menininkų iš Mariupolio paveikslai, kurie tarpusavyje yra labai skirtingi stilistiškai. Tačiau karo akivaizdoje, menas atranda bendrą tikslą – todėl čia, ši kūryba žadina draugystės ryšius, kalbina žiūrovą ir priverčia bent trumpam pabėgus nuo kasdienybės įsijausti į nerimą, baimę, šviesių dienų ilgesį. Parodoje skirtingi žanrai sukuria ir jausmų įvairovę, o persipynę Lietuvos ir Ukrainos peizažai stiprina draugystę ir primena, jog esame panašūs.

Saulenė Žardalevičiūtė

Parodos dalyviai:
Oksana Hnatyshyn
Serhii Barannik
Volodymir Kharakoz
Viktor Kofanov
Vasil Korenčuk
Aleksandr Bondarenko

…Išties mūsų tautos labai artimos.Turime panašų suvokimą apie laisvę, draugystę, garbę ir daugelį kitų dalykų…
Dailininkų sąjunga niekada nebuvo abejinga Rusijos agresijai Rytų Ukrainoje. Bendradarbiaujant su europarlamentaru Petru Auštrevičiumi, kadenciją baigusiu prezidentu Valdu Adamkumi surengėme labdaringą aukcioną Ukrainai paremti.
Paskelbus aukcioną, per labai trumpą laiką buvo suaukota 124 kūriniai – tapybos, keramikos, grafikos, juvelyrikos, stiklo, tekstilės ir kitų sričių dailės kūrinių ir surinkta 108 tūkstančiai litų.

Kadangi aukcionai buvo skirti dėl Rusijos agresijos nukentėjusiems galūnių amputavimo bei odos regeneravimo operacijoms, paskaičiavome, kad už surinktą pinigų sumą pagelbėjome maždaug 40 – čiai žmonių.

2016 metais birželio 4 – rugpjūčio 4 d. ukrainiečiai organizavo tarptautinį dailės festivalį Ukrainoje Marijupolyje, skirtą dailininkui A. И.Куинджи. Lietuvą festivalyje atstovavo šių dailininkų kūriniai: KUNIGUNDOS DINEIKAITĖS, VYTENIO LINGIO, ROMUALDO BALINSKO, AUDRONĖS PETRAŠIŪNAITĖS. Perspėjau dailininkus, kad kūriniai gali ir negrįžti, juk vos už keliolika kilometrų fronto linija, bet nei vienas dailininkas nesudvejojo duoti ar neduoti kūrinius. Visi jautėme ir jaučiame, kad turime kaip kas išgalime parodyti solidarumą.

Kartu su LR ambasados Ukrainoje Kultūros atašė Jurgiu Giedriu vykome į Mariupolį ir dalyvavome festivalio atidarymo renginiuose. Mums perduodant linkėjimus iš Lietuvos, ne viename veide spindėjo ašaros…

Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė Edita Utarienė

Paroda vyks iki balandžio 7 d.

Parašykite komentarą