Seimas svarstys siūlymą leisti už akių teisti didelę žalą nusikalstamomis veikomis padariusius asmenis

Seimas svarstys Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės teikiamas Baudžiamojo proceso kodekso pataisas (projektas Nr. XIIIP-345).

Pasak projektą pristačiusios šalies vadovės vyriausiosios patarėjos Rasos Svetikaitės, teikiamomis pataisomis yra pildomos galiojančio teisinio reguliavimo spragos ir Lietuvos teisėsaugai sudaroma galimybė už akių teisti valstybei ir jos žmonėms didelę žalą nusikalstamomis veikomis padariusius asmenis.

„Mūsų teisinis reguliavimas turi spragų, leidžiančių net ir milijonų grobstytojus išvengti baudžiamosios atsakomybės. Šiuo metu ikiteisminį tyrimą už akių, t. y. įtariamajam nedalyvaujant, galima vykdyti tik prieš teisingumo vengiančius, iš Lietuvos pabėgusius užsieniečius, kurie padarę yra tarptautinio pobūdžio nusikaltimus tokius kaip terorizmas, genocidas, prekyba žmonėmis, kyšininkavimas. Tačiau už didelio masto finansinius, mokestinius, turtinius nusikaltimus vykdyti baudžiamojo persekiojimo prieš asmenis, kurie slapstosi nuo Lietuvos teisingumo užsienyje, nėra galimybės“, – sakė R. Svetikaitė.

Vyriausiosios patarėjos teigimu, teikiamos pataisos užkirs kelią užsienyje besislapstantiems asmenims išvengti baudžiamosios atsakomybės, užtikrins kaltųjų asmenų turto konfiskavimą ir valstybės bei jos žmonių patirtos žalos atlyginimą. Ikiteisminis tyrimas už akių būtų vykdomas tik išimtiniais atvejais, kai įtariamasis, padaręs didelę žalą sukėlusias nusikalstamas veikas, slepiasi užsienio valstybėje, piktybiškai vengia dalyvauti baudžiamajame procese, o užsienio valstybė, kurioje jis yra, nebendradarbiauja su Lietuvos Respublika.

Projektui po pateikimo pritarta bendru sutarimu. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, projektą plenariniame posėdyje numatoma svarstyti birželio 27 d.

 

Parašykite komentarą