VU reiškia palaikymą Vidurio Europos universitetui

Vilniaus universitetas (VU) reiškia palaikymą Vengrijos sostinėje Budapešte įsikūrusiam Vidurio Europos universitetui (CEU), kuriam dėl įstatyminių pokyčių gresia pasitraukimas iš šalies. Laiške, adresuotam Vengrijos švietimo ir žmogiškųjų išteklių ministrui Zoltanui Balogui, premjerui Viktorui Orbanui ir CEU atstovams, VU vadovai nerimauja dėl universiteto likimo bei pabrėžia, jog bet kokie veiksmai, ribojantys universiteto veiklą, būtų žalingi ne tik Vengrijai, bet kartu ir visam regionui bei Europai.

Anot kreipimosi autorių – VU rektorius prof. Artūro Žukausko, tarybos pirmininko Rimanto Kraujalio, Senato pirmininkės pavaduotojo prof. Romo Barono ir VU Studentų atstovybės prezidento Egidijaus Kinderio – daugybė dabartinių Lietuvos akademikų studijavo CEU ir lig šiol palaiko glaudžius santykius, o universiteto uždarymas būtų didžiulis praradimas dėstytojams, tyrėjams ir studentams.

Išsiųstame tekste raginama vertinti šią aukštąją mokyklą kaip itin svarbų kompetencijos centrą, formuojantį humanitarinių ir socialinių mokslų standartus Vidurio ir Rytų Europoje bei kurio atsiradimas tapo lemiamu veiksniu keičiant posovietinę akademinę tradiciją, o CEU veiklos ribojimas būtų neigiamas akademinės laisvės ribojimo precedentas aukštajame moksle.

Vienam žymiausių Europos universitetų iškilo grėsmė po to, kai premjero Viktoro Orbano vyriausybė užsimojo apriboti VEU teises išduoti ir Vengrijoje, ir Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) galiojančius diplomus. Naujuoju įstatymu siūloma tai leisti tik esant susitarimui tarp vyriausybių, o pats universitetas privalėtų savo veiklą vykdyti ir JAV. Būtent pastaroji nuostata aukštajai mokyklai taptų nepakeliama našta.

CEU šiuo metu studijuoja apie 1400 studentų iš daugiau nei 100 valstybių, o universitetas patenka tarp 50-ies geriausių politikos mokslų ir tarptautinių santykių studijų centrų pasaulyje.

Parašykite komentarą