Sveikatos reikalų komitetas kviečia akademinę bendruomenę teikti kandidatūras į Nacionalinės sveikatos tarybos narius

2017 m. balandžio 6 d. pranešimas žiniasklaidai

Nacionalinė sveikatos taryba (toliau – NST) yra Seimo įsteigta ir jam atskaitinga sveikatos politikos vertinimo ir formavimo patariamoji institucija, skatinanti sveikatos visose politikos srityse principo įgyvendinimą. Informuojame, kad įsigaliojus Sveikatos sistemos įstatymo Nr. I-552 67 straipsnio pakeitimo įstatymui Nr. XIII-248 bei Nacionalinės sveikatos tarybos nuostatų, patvirtintų Seimo 1998 m. sausio 15 d. nutarimu Nr. VIII-612 „Dėl Nacionalinės sveikatos tarybos nuostatų patvirtinimo“ pakeitimams (TAR, 2017-04-04, Nr. 5580), pasikeitė NST teisinis reglamentavimas. Pažymėtina, kad iki įstatymo įsigaliojimo dienos paskirtų NST narių kadencija baigiasi 2017 m. birželio 1 d. Likus ne mažiau kaip 40 kalendorinių dienų iki nurodyto termino, Nacionalinės sveikatos tarybos nuostatuose nustatyta tvarka pradedama Nacionalinės sveikatos tarybos narių skyrimo procedūra.

Nacionalinės sveikatos tarybos nuostatų 8 punkte nustatyta, kad NST sudaro 16 narių, iš jų – vienas Sveikatos reikalų komiteto deleguotas medicinos etikos ar teisės specialistas.

Atkreiptinas dėmesys, kad NST nariu gali būti tik visus šiuos reikalavimus atitinkantis asmuo:

1) nepriekaištinga reputacija (kriterijai, kuriais remiantis asmuo negali būti laikomas nepriekaištingos reputacijos, taikomi tokie, kokie nustatyti Valstybės tarnybos įstatyme valstybės tarnautojams);

2) turintis mokslo laipsnį;

3) turintis ne trumpesnę kaip 3 metų darbo (profesinės veiklos) ir (ar) narystės (atstovavimo) asociacijose patirtį.

NST nariais negali būti renkami Lietuvos Respublikos valstybės politikų pareigas einantys asmenys. Pažymėtina, kad asmuo NST nariu gali būti skiriamas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės, o asmuo, iki Sveikatos sistemos įstatymo Nr. I-552 67 straipsnio pakeitimo įstatymo įsigaliojimo ėjęs NST nario pareigas pastaruosius 8 metus ir daugiau, laikomas ėjusiu NST nario pareigas dvi kadencijas iš eilės.

Dėl medicinos etikos ar teisės specialistų delegavimo Sveikatos reikalų komitetas 2017 m. balandžio 5 d. posėdyje nusprendė kreiptis į universitetus, prašydamas pateikti kandidatūras į NST narius bei paskelbti viešai apie kvietimą teikti kandidatūras. Iš gautų kandidatų Sveikatos reikalų komitetas 2017 m. gegužės 10 d. posėdyje planuoja deleguoti vieną atstovą.

Maloniai kviečiame akademinę bendruomenę iki 2017 m. gegužės 5 d. Seimo Sveikatos reikalų komitetui teikti medicinos etikos ar teisės specialistų kandidatūras į naujos kadencijos NST narius, pridedant siūlomų kandidatų gyvenimo aprašymus.

Parengė

Simona Šimonienė

Sveikatos reikalų komiteto biuras (tel. (8 5) 239 6786, el. p. simona.simoniene@lrs.lt)

 

Parašykite komentarą