Sveikatos reikalų komitetas kviečia asociacijas, ginančias visuomenės sveikatos, pacientų ar neįgaliųjų interesus, teikti kandidatūras į Nacionalinės sveikatos tarybos narius

2017 m. balandžio 6 d. pranešimas žiniasklaidai

  

Nacionalinė sveikatos taryba (toliau – NST) yra Lietuvos Respublikos Seimo įsteigta ir jam atskaitinga sveikatos politikos vertinimo ir formavimo patariamoji institucija, skatinanti sveikatos visose politikos srityse principo įgyvendinimą. Informuojame, kad įsigaliojus Sveikatos sistemos įstatymo Nr. I-552 67 straipsnio pakeitimo įstatymui Nr. XIII-248 bei Nacionalinės sveikatos tarybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Seimo 1998 m. sausio 15 d. nutarimu Nr. VIII-612 „Dėl Nacionalinės sveikatos tarybos nuostatų patvirtinimo“, pakeitimams (TAR, 2017-04-04, Nr. 5580) pasikeitė NST teisinis reglamentavimas. Pažymėtina, kad iki įstatymo įsigaliojimo dienos paskirtų NST narių kadencija baigiasi 2017 m. birželio 1 d. Likus ne mažiau kaip 40 kalendorinių dienų iki nurodyto termino, Nacionalinės sveikatos tarybos nuostatuose nustatyta tvarka pradedama Nacionalinės sveikatos tarybos narių skyrimo procedūra.

 Nacionalinės sveikatos tarybos nuostatų 8 punkte nustatyta, kad NST sudaro šešiolika narių, iš jų –  trys Seimo Sveikatos reikalų komiteto deleguoti asociacijų, ginančių visuomenės sveikatos, pacientų ar neįgaliųjų interesus, atstovai. Asociacijos, ginančios visuomenės sveikatos, pacientų ar neįgaliųjų interesus, – įstatymų nustatyta tvarka įregistruotos asociacijos, kurių įstatuose yra numatyta visuomenės sveikatos, pacientų ar neįgaliųjų interesų gynimo veikla.

Atkreiptinas dėmesys, kad NST nariu gali būti tik visus šiuos reikalavimus atitinkantis asmuo:

1) nepriekaištinga reputacija (kriterijai, kuriais remiantis asmuo negali būti laikomas nepriekaištingos reputacijos, taikomi tokie, kokie nustatyti Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatyme valstybės tarnautojams);

2) turintis mokslo laipsnį (mokslo laipsnio reikalavimas netaikomas asociacijų, propaguojančių sveiką gyvenseną, ginančių visuomenės sveikatos, pacientų ar neįgaliųjų interesus, atstovams ir savivaldybių bendruomenių sveikatos tarybų atstovams);

3) turintis ne trumpesnę kaip 3 metų darbo (profesinės veiklos) ir (ar) narystės (atstovavimo) asociacijose patirtį.

NST nariais negali būti renkami Lietuvos Respublikos valstybės politikų pareigas einantys asmenys. Pažymėtina, kad asmuo NST nariu gali būti skiriamas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės, o asmuo, iki Sveikatos sistemos įstatymo Nr. I-552 67 straipsnio pakeitimo įstatymo įsigaliojimo ėjęs NST nario pareigas paskutinius 8 metus ir daugiau, laikomas ėjusiu NST nario pareigas dvi kadencijas iš eilės.

 Sveikatos reikalų komitetas 2017 m. balandžio 5 d. posėdyje nusprendė kreiptis į visuomenės sveikatos, pacientų ar neįgaliųjų interesus ginančias asociacijas ir prašyti pateikti kandidatūras į NST narius. Iš gautų kandidatų Sveikatos reikalų komitetas 2017 m. gegužės 10 d. posėdyje planuoja deleguoti tris atstovus.

Kviečiame visuomenės sveikatos, pacientų ar neįgaliųjų interesus ginančias asociacijas iki 2017 m. gegužės 5 d. Seimo Sveikatos reikalų komitetui pateikti  kandidatūras į naujos kadencijos NST narius, pridedant siūlomų kandidatų gyvenimo aprašymus.

 

Parašykite komentarą