Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisija susitiko su Generalinės prokuratūros ir STT vadovais

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. – O.Posaškova)

Vykdydama kriminalinės žvalgybos parlamentinę kontrolę Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisija balandžio 26 d. posėdyje susitiko su Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovais.

Susitikimo metu Generalinės prokuratūros atstovai pristatė ir pakomentavo statistinius duomenis apie 2016 metais sankcionuotus kriminalinės žvalgybos veiksmus ir kriminalinės žvalgybos subjektų vykdytus kriminalinės žvalgybos tyrimus.

Komisija nustatė, kad 2016 m. sankcionuoti kriminalinės žvalgybos veiksmai, t. y. telefoninių pokalbių kontrolė, slapta vaizdo ir garso kontrolė, slaptas patekimas į asmens būstą, tarnybines ir kitas patalpas bei jų apžiūra ir kitos priemonės, buvo vykdomi 5150 asmenų atžvilgiu, kai tuo tarpu 2015 m. tokie veiksmai buvo sankcionuoti 4454 asmenų atžvilgiu. Šie duomenys rodo, kad praėjusiais metais Lietuvos kriminalistai stebėjo apie 14 proc. daugiau asmenų. Toks padidėjimas aiškinamas tuo, kad, tobulėjant kriminalinės žvalgybos metodams, keliant kriminalistų kvalifikaciją, jų veikla tampa pastebimai efektyvesnė, ką ir parodo minėti skaičiai. Tą patvirtina ir ankstesnių metų duomenys, kai buvo pastebima sankcionuotų kriminalinės žvalgybos veiksmų mažėjimo tendencija: 2012 m. buvo sankcionuoti kriminalinės žvalgybos veiksmai prieš 7147 asmenis, 2013 m. – prieš 6139 asmenis, 2014 m. – prieš 4573 asmenis.

Komisijos pirmininkas Dainius Gaižauskas pasidžiaugė, kad kriminalistai turi galimybę tobulinti savo įgūdžius naujame mokymo centre ir tas duoda pastebimų rezultatų, tačiau pažymėjo, kad Generalinė prokuratūra, savo ruožtu, turi gerinti kriminalinės žvalgybos veiklos kontrolės mechanizmą.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų komisija prašė plačiau pakomentuoti viešoje erdvėje paskelbtą informaciją, kai STT pareigūnai 2015–2016 metais per klaidą klausėsi Viliaus Šapokos pokalbių telefonu.

STT direktorius Saulius. Urbanavičius, apgailestavo dėl apmaudaus nesusipratimo, kuris įvyko dėl darbuotojo klaidos ir paaiškino aplinkybes kuriomis ji buvo padaryta. Tarnybos vadovas pažymėjo, kad nors toks atvejis buvo pirmas STT praktikoje, į jį buvo laiku ir deramai sureaguota – nepagrįstai gauta informacija nedelsiant sunaikinta, V. Šapoka informuotas ir jo atsiprašyta dėl apmaudžios klaidos, STT pareigūnai instruktuoti ir paraginti būti atidesniais.

 

 

 

 

Parašykite komentarą