SRDK domėjosi pinginės socialinės paramos teikimu

Balandžio 26 d. posėdyje Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK), vykdydamas parlamentinę kontrolę, svarstė Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo įgyvendinimą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Piniginės paramos skyriaus vedėja Svetlana Kulpina informavo komitetą apie tai, kad nuo 2012 metų mažėja socialinės pašalpos gavėjų, o nuo 2013 metų – būsto šildymo išlaidų ir išlaidų vandeniui kompensacijų gavėjų. Lyginant su 2015 metais, socialinės pašalpos gavėjų skaičius praėjusiais metais sumažėjo 20,5 proc. (tai sudaro 3,1 proc. visų šalies gyventojų), o kompensacijų gavėjų – 10,2 proc. (atitinkamai 4,6 proc.). Išlaidos joms mokėti taip pat sumažėjo.

Socialinės pašalpos gavėjų mažėja dėl to, kad asmenys įsidarbina (2016 m. – 43 proc.), nebeatitinka sąlygų paramai gauti, miršta, emigruoja, gauna nelegalias pajamas ar turi nelegalų darbą ir kt. Daugėja piniginės socialinės paramos, skiriamos savivaldybės administracijos sprendimu (išimties tvarka), gavėjų, o paramos, skiriamos savivaldybės administracijos sprendimu kitais įstatyme nenumatytais atvejais, – mažėja.

Piniginei socialinei paramai teikti 2016 m. panaudota 85,9 mln. eurų, arba 37,9 proc. šiai paramai skirtų lėšų. Iš nepanaudotų lėšų kitai socialinei paramai teikti panaudota 77,9 proc. (iš jų daugiausiai – socialinėms paslaugoms teikti ir finansuoti, transporto lengvatoms užtikrinti, socialinių paslaugų įstaigoms išlaikyti), kitoms savivaldybių reikmėms finansuoti – 16,5 proc. (daugiausiai – kreditoriniams ir kt. įsiskolinimams padengti, miestų ir rajonų infrastruktūrai plėtoti bei viešosioms erdvėms ir objektams tvarkyti, švietimo programoms vykdyti), neperskirstyta 5,6 proc. šiai paramai skirtų lėšų. Kitoms savivaldybių reikmėms finansuoti šių lėšų dalis kasmet mažėja.

SRDK buvo informuotas, kad, siekiant didinti piniginės socialinės paramos aprėptį ir adekvatumą, numatoma socialines išmokas susieti su minimaliu vartojimo krepšeliu. Taip pat numatoma tobulinti šį ir kitus įstatymus, bei sukurti ir įgyvendinti užimtumo skatinimo ir motyvavimo paslaugų nedirbantiems ir socialinę paramą gaunantiems asmenims modelį.

 

Parašykite komentarą