Pokyčių vėjai pasiekė Panevėžį: pradėtas įgyvendinti miesto atsinaujinimo projektas

Šiemet 514-ąjį gimtadienį minintis Panevėžys ruošiasi naujam šuoliui. Skambiu šūkiu „Panevėžys atsinaujina“ savo planus pristačiusi miesto valdžia ėmėsi keisti Aukštaitijos sostinės veidą ir įgyvendina miesto atgaivinimo projektą. Štai penktadienio rytą panevėžiečius ir miesto svečius Laisvės aikštė pasitiko kitokia – šalia Nevėžio viešbučio iškilo miesto atsinaujinimą simbolizuojantys ženklai –  vėjarodžiai.

„Panevėžys – mielas, patogus gyventi miestas. Tačiau jis turi jėgos šuoliui ir gali tapti gerokai šiuolaikiškesniu bei inovatyvesniu. Intensyviai dirbame, kad miestas atgimtų su nauja energija. Dvejus metus trukusios sudėtingos biurokratinės, tačiau miestiečiams nepastebimos procedūros eina į pabaigą ir prasideda apčiuopiami darbai, truksiantys kelerius ateinančius metus. O nuo šiandien į Panevėžį atpučiančius naujus vėjus įprasmins ir pagrindinę miesto aikštę papuošę vėjarodžiai, simbolizuojantys mūsų visų tikslą – jaukų ir pažangų Panevėžį“, – sakė Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas. 

Panevėžio miesto vyriausioji architektė Daiva Gasiūnienė taip pat užsiminė, jog pasirinktas miesto įvaizdžio formavimo simbolis – vėjarodžiai – turi dvejopą prasmę.

„Natūralių gamtos ir žmonių sukurtų reiškinių susijungimas formuoja erdvę, aplinką, procesus, o kartu ir miesto veidą. Vėjas – nematoma reiškinio dalis, kuri kyla iš gamtos. Būtent vėjarodžiai leidžia pajusti bei pamatyti vėją. Be to, jos rodo kryptį, procesą, reiškiantį judėjimą pirmyn, pokyčius. Tai yra nuolatinio vyksmo, proceso įprasminimas“, – aiškino D. Gasiūnienė.

Kviečia įsitraukti ir bendruomenę

„Šis projektas yra išskirtinis tuo, jog kiekvienas, turintis idėjų, kaip naujam gyvenimui prikelti užmirštas miesto erdves ir paįvairinti kasdienybę, gali prisiliesti prie naujo miesto veido kūrimo ir esamo kultūrinio lygmens kilstelėjimo į aukštesnį. Tai puiki galimybė atsiskleisti tiek Panevėžio, kaip Aukštaitijos sostinės, tiek vietos bendruomenės potencialui“, – teigė R. Račkauskas. 

Vienas pagrindinių miesto atsinaujinimo projekto iššūkių – apleistas miesto vietas prikelti naujam gyvenimui. Ne išimtis ir vienoje matomiausių miesto vietų stovintis vandens valymo bokštas, kuris ateityje turėtų įsilieti į bendrą modernaus miesto portretą, atliepti miestiečių poreikius.  

Panevėžio miesto savivaldybė kartu su vietos verslo atstovais kviečia teikti statinio rekonstrukcijos planus, kurie atspindėtų pagrindinę idėją (planai, fasadai, vizualizacija), galimus įgyvendinimo terminus ir biudžetą. Pagrindinė pastato konstrukcija negali būti keičiama, todėl dekoravimas ir funkcinis pritaikymas gali būti planuojami tik iš statinio išorės. Pirmenybė teikiama šiuolaikinio meno sprendimams.   

Parašykite komentarą