Grūdų klasės nustatymas – ką svarbu žinoti parduodant grūdus

Šiemet, lyginant su praėjusiais metais, apie savaitę pasistūmėjusi javapjūtė jau įsibėgėja. Pastarosiomis dienomis vyraujantys palankūs orai leidžia ūkininkams darbuotis laukuose nuimant derlių ir pristatyti jį grūdų supirkėjams.  Šiuo metu Lietuvos laukuose nuimta apie trečdalis derliaus, tad jeigu lietingos dienos nesugrįš, tikėtina, jog po gerų trijų savaičių javapjūtė bus baigta.

„Grūdų vežimui vykstant pilnu tempu pastebime, jog esant dėkingiems orams – jų kokybė taip pat gera, stabili ir atitinkanti reikalavimus. Pagal dabar pristatyto derliaus parametrus galima tikėtis, jog grūdų kokybė šiemet bus geresnė negu praėjusiais metais, o tai reiškia ir aukštesnes supirkimo kainas. “ – teigia AB „Kauno Grūdai“ generalinis direktorius Tautvydas Barštys.

Grūdų klasė – daugybės parametrų junginys

Ūkininkams atvežus grūdus, iš paimto tyrimams kiekio turi būti suformuojama mažiausiai 2 kg laboratorinio grūdų ėminio tolimesniam tyrimui. Pirmiausiai tikrinamas grūdų užkrėstumas aruodiniais ir grūdiniais kenkėjais. Vėliau, grūdų analizatoriaus „Infratec“ pagalba atliekamas tyrimas, kuris per vieną minutę padeda išsiaiškinti daugybę svarbių grūdų parametrų – drėgnį, baltymų ir glitimo kiekį, piltinį tankį ir sedimentaciją. Dar vienas iš kokybinių rodiklių apsprendžiančių kviečių ir rugių kokybę – kritimo skaičiaus nustatymas.

Pastebėjus, kad grūdai yra užkrėsti fuzarioze, papildomai atliekamas mikotoksino DON tyrimas „Express“ metodu, „Acusan Pro Gold“ prietaisu. Tai taip pat gali turėti įtakos grūdų klasės nustatymui.

Visiems šiems tyrimams atlikti prireikia, vidutiniškai, dvidešimt minučių. Po to ūkininkas supažindinamas su parametrais bei, esant abipusiam sutarimui, vykdomas pirkimas.

Išsamiau apie grūdų tyrimus laboratorijoje reportaže pasakoja AB „Kauno Grūdai“ malūno laboratorijos vedėja Virginija Gladkauskienė.

https://www.youtube.com/watch?v=LQ9hMNi2hYM&t=10s

Parašykite komentarą