Stiprinama Valstybės garantuojama teisinė pagalba

Nepakankamas dėmesys antrinei teisinei pagalbai trikdo sklandų valstybės garantuojamos  teisinės pagalbos teikimą jautriausių socialinių sluoksnių žmonėms. Vyriausybė Teisingumo ministerijos teikimu šiandien nutarė nuo šių metų rugsėjo pirmosios padidinti finansavimą VGTP, taip atkreipdama dėmesį į pažeidžiamiausią visuomenės dalį, kuriai būtina teisinė pagalba.

Nuo 2014 m. vienas iš prioritetinių Lietuvos advokatūros uždavinių buvo tinkamų sąlygų kokybiškai valstybės garantuojamai teisinei pagalbai sudarymas. Tik praėjusiais metais Teisingumo ministerija, atsakinga už antrinę teisinę pagalbą, VGTP advokatams grąžino skolą, kuri 2014-aisiais siekė net 5,6 mln. litų.

Taip pat 2016 m. Vyriausybė iš dalies pagerino VGTP sąlygas – buvo pakeista apmokėjimo už teikiamą antrinę teisinę pagalbą tvarka. Tai reiškia, kad pagaliau buvo panaikintas 80 val. vienai bylai ribojimas, padidintas laiko limitas pasiruošimui byloms bei įvestas periodinis apmokėjimas – iki tol advokatams nepakakdavo laiko deramai pasiruošti byloms, o užmokesčio už darbą jie kartais sulaukdavo ir po pusės metų.

Vyriausybė, atsižvelgusi į Advokatūros argumentus, atitinkamai sureagavo – sukūrė prielaidas kilti VGTP kokybei ir advokatų suinteresuotumui teikti antrinę teisinę pagalbą nuo šių metų rugsėjo 1 d. padidinama VGTP pagalbą teikiančių advokatų valandinį įkainį nuo 11,58 euro iki 13 eurų.

„Nepakankamas finansavimas ir delsimas spręsti šį valstybei aktualų klausimą kurį laiką trikdė sklandų valstybės garantuojamos teisinės pagalbos teikimą jautriausių socialinių sluoksnių žmonėms, kuriems reikalinga teisinė pagalba. Dėl to atsirado antrinę teisinę pagalbą teikiančių advokatų stygius, apskritai mažėjo jų suinteresuotumas teikti tokią pagalbą. Dėl susidariusių prielaidų blogėjanti VGTP kokybė prieštaravo esminiam Lietuvos advokatūros tikslui – advokatai turi teikti aukščiausios kokybės kvalifikuotas teisines paslaugas ir pagalbą. Svarbiausia, kad visa tai atsiliepė pažeidžiamiausiai visuomenės daliai“, – įsitikinęs Advokatų tarybos pirmininkas prof. dr. Ignas Vėgėlė.

Europos veiksmingo teisingumo komisijos (CEPEJ) 2016 m. ataskaitos duomenimis, 2014 m. Lietuvoje teisinę pagalbą teikiančių advokatų vienos bylos kaina buvo viena mažiausių tarp tirtų valstybių – 63 eurai. Nors Bulgarijoje ši kaina siekė 123 eurus, Portugalijoje – 180 eurus, o Slovėnijoje – 530 eurus.

Šiuo metu VGTP teikiantys advokatai yra skirstomi į tuos, kurie antrinę teisinę pagalbą teikia nuolat, ir tuos, kurie minėtą pagalbą teikia prireikus. Nuolat teisinę pagalbą teikiančių advokatų yra 65, o pagal poreikį – 468.

Parašykite komentarą