Seimo LVŽS frakcijos pranešimas: „Bus užtikrinta pagrindinė kovos prieš korupciją sąlyga – rimta valstybės apsauga pranešėjams“

2017 m. rugsėjo 26 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Antradienį Seimui teikiamas Pranešėjų apsaugos įstatymo projektas, kuriuo siekiama deramai užtikrinti asmenų, pranešančių apie korupciją valstybėje, saugumą. Teisės aktu įtvirtinami pranešėjų apie korupciją apsaugos principai, nustatomas deramas valstybės apsaugos lygis.

Pasak vieno iš projekto iniciatorių, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovo Dainiaus Gaižausko, toks įstatymas – būtinybė, nes dažnai pažeidimai lieka neišaiškinti vien dėl žmonių baimės apie juos kalbėti.

„Tikriausiai ne vienas pilietis susidūrė su dilema: tylėti žinant, kad jo darbovietėje daromi vienokie ar kitokie pažeidimai ir laukti, kuo tai baigsis, ar pranešti apie tai ir rizikuoti atleidimu, nušalinimu nuo pareigų, psichologiniu spaudimu ir panašiai. Mūsų darbas – pasiekti, kad tokių abejonių neliktų. Kiekvienas asmuo turi drąsiai pranešti apie galimai nusikalstamą veiką ir jaustis saugus“, – kalbėjo D. Gaižauskas.

Naujas požiūris į pranešėjų apsaugą remiasi keletu kertinių aspektų: pranešėjų apsauga užtikrinama vienu įstatymu, neišblaškant atitinkamų nuostatų po įvairius teisės aktus. Be to, priimami ne tik korupcinio pobūdžio pranešimai, bet taip pat pranešimai dėl kitų teisės pažeidimų: įstatymui įsigaliojus pranešėjams bus taikomos konfidencialumo garantijos ir apsauga nuo galimo korumpuotų pareigūnų keršto ar kitokio neigiamo poveikio.

Kuriamas ir teisiškai reglamentuojamas pranešėjų apsaugos institutas, kurio atsiradimas paskatins informacijos apie neteisėtą ir neetišką veiklą atskleidimą bei veiksmingesnę viešųjų interesų apsaugą. Norima sukurti bendrą pranešėjų apsaugos sistemą, be to, įtvirtinama nuostata, kad vidiniuose informacijos apie pažeidimus teikimo kanaluose būtų užtikrinamas informaciją apie pažeidimus pateikusių asmenų konfidencialumas.

Pasak Seimo LVŽS frakcijos nario D. Gaižausko, jei potencialūs pranešėjai bus tinkamai informuoti apie apsaugos priemones ir patikės jų veiksmingumu, šalyje stipriai sumažės korupcijos ir kitų pažeidimų lygis. Bus ne tik išvengta netinkamo valstybės turto naudojimo, biudžeto lėšų švaistymo, sukčiavimo, bet taip pat padidės investicinis valstybės patrauklumas, sparčiau augs šalies ekonomika, bus geriau renkami mokesčiai. Informacijai apie galimus pažeidimus pasitvirtinus, bus imamasi veiksmų, kad kalti asmenys atlygintų padarytą žalą.

Parašykite komentarą