Sofijoje susitikę ES nacionalinių parlamentų Europos reikalų komitetų pirmininkai diskutavo, kaip išlaikyti stiprią ir vieningą Europą

Š. m. sausio 21–22 d. Sofijoje (Bulgarijos Respublika) vykusiame Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencijos (COSAC) pirmininkų susitikime, kuriame dalyvavo Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, daugiausia dėmesio skirta ES vienybės temai. Stiprios ir vieningos Europos išlaikymas – pagrindinis pradėjusios savo pirmąjį pirmininkavimą ES Tarybai Bulgarijos tikslas. Šalies pirmininkavimo prioritetus pristačiusi Bulgarijos pirmininkavimo ES Tarybai ministrė Lilijana Pavlova (Lilyana Pavlova) pabrėžė, kad Bulgarija šio tikslo sieks trimis pagrindinėmis priemonėmis: konsensuso Europa, konkurencinga Europa ir sanglaudos Europa. Didžiausias dėmesys šį pusmetį bus skiriamas Vakarų Balkanų regionui, siekiant suteikti regiono valstybėms Europinę perspektyvą. Bulgarijos viceprezidentė Iliana Jotova (Iliana Iotova) pažymėjo, kad šiuo klausimu Bulgarija turės stiprią ir aktyvią poziciją. ,,Jei mums pasiseks per artimiausius šešis mėnesius pasiekti rezultatų – laikysime tai vienu svarbiausių savo pirmininkavimo pasiekimų“, – kalbėjo viceprezidentė.

Susitikime dalyvavęs Europos Komisijos Pirmininko pirmasis pavaduotojas Fransas Timermansas (Frans Timmermans), kalbėdamas apie ES vienybės išlaikymą, akcentavo ES valstybių narių solidarumo svarbą siekiant užtikrinti ES gebėjimą veikti tose srityse, kur ji gali veikti. Cituodamas Prancūzijos prezidento Emanuelio Makrono (Emmanuel Macron) žodžius, jog ,,tik Europa suteikia [mums] gebėjimą veikti ir vienintelis kelias, galintis užtikrinti ateitį, yra suvereni, vieninga ir demokratiška Europa“, F. Timermansas šį suverenitetą ragino suvokti ne kaip nominalą, simbolį ar teisinę nuostatą, tačiau visų pirma, kaip valstybių gebėjimą spręsti savo piliečių problemas, tuo pat metu apjungiant pastangas su kitomis valstybėmis.

COSAC pirmininkų susitikime taip pat buvo aptartos galimybės efektyviau išnaudoti ES makroregioninių strategijų potencialą siekiant tvaraus vystymosi, stabilumo ir saugumo, pirmininkai pritarė š. m. birželio 17–19 d. vyksiančio LIX COSAC plenarinio posėdžio programos projektui, diskutavo kitais aktualiais klausimais.

Šių metų pirmąjį pusmetį ES Tarybai pirmininkaujanti Bulgarija yra išskyrusi keturis pirmininkavimo prioritetus:

Europos ateitis ir jaunimas: ekonominis augimas ir socialinė sanglauda;

Saugumas ir stabilumas stiprioje ir vieningoje Europoje;

Vakarų Balkanų Europinė perspektyva;

Skaitmeninė ekonomika ir įgūdžiai, reikalingi ateičiai.

Parašykite komentarą