Aplinkos apsaugos komitetas svarstė ES teisės aktų pasiūlymus

Aplinkos apsaugos komitetas vasario 7 dienos posėdyje svarstė 7 naujus Europos Komisijos (EK) parengtus dokumentus, 2 iš jų – nauji ES teisės aktų pasiūlymai.

Aplinkos viceministras Dalius Krinickas pristatė komitetui 2018 metų sausio mėnesį paskelbto vadinamojo „mažojo žiedinės ekonomikos paketo“ dokumentus, susijusius su nauja europine plastikų strategija. EK ataskaitoje dėl aerobiškai skaidaus plastiko pateikti išsamaus mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai, teigiantys, kad vadinamasis aerobiškai skaidus plastikas (įskaitant aerobiškai skaidžius pirkinių maišelius) nėra aplinkai tinkamas sprendimas, todėl bus siekiama apriboti jo naudojimą.

Paketo sudėtinė dalis yra ir Plastikų žiedinėje ekonomikoje strategija. Ja EK siūlo konkrečius veiksmus ir terminus, kaip plastikų gamybos ir naudojimo procesus padaryti efektyviais ir tvariais. Pagrindinis tikslas – iki 2030 metų visa į rinką išleidžiama plastikinė pakuotė turės būti tinkama perdirbti.

Susisiekimo ir Aplinkos ministerijos atstovai pristatė direktyvos dėl laivų atliekų pasiūlymą. Priėmus direktyvą, ji būtų taikoma visiems uostams, įskaitant žvejybos uostus ir prieplaukas ir ja be kita ko būtų siekiama iki 2020 metų 30-čia procentų sumažinti jūrų paplūdimiuose randamų šiukšlių ir pamestų žvejybos įrankių.

Komitetui buvo pristatytas ir reglamento dėl naujų lengvųjų ir lengvųjų komercinių automobilių išmetamų teršalų mažinimo pasiūlymas. Pritarta Vyriausybės pozicijai palaikyti šį reglamento pasiūlymą, kuriuo siekiama griežtinti išmetamo CO2 kiekio normas naujiems lengviesiems automobiliams. Pozicijoje pabrėžiama, kad be ES lygiu patvirtintos bendros politikos Lietuvai bus sunku įvykdyti išmetamųjų šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) mažinimo tikslus transporto sektoriuje.

Taip pat komitetas pritarė Vyriausybės pozicijai dėl EK komunikato, kuriuo pristatyta Energetikos sąjungos būklės III ataskaita.

Parašykite komentarą