Kūrėjams – šimtmečio įprasmintos Nacionalinės premijos

Ketvirtadienis, vasario 15 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Vasario 16-osios išvakarėse menininkams įteikė Nacionalines kultūros ir meno premijas, paskirtas už reikšmingus kūrinius, sukurtus pastaraisiais metais ir per visą gyvenimą.

Šalies vadovė, sveikindama ceremonijos dalyvius, pabrėžė, kad šiemet Nacionalinę premiją vainikuoja pats valstybės atkūrimo šimtmetis. 

„Šis jubiliejus mums visiems primena, koks neišmatuojamai didelis kultūros žmonių indėlis valstybės kūrimo istorijoje. Žodis „kūryba“ šiame kontekste yra svarbiausias – tai raktas, kuriuo galime atrakinti bet kurią mūsų gyvenimo sritį. Nors gyvename dvidešimt pirmame amžiuje, nuolat kintančioje tikrovėje, valstybės kūrimas nesibaigia nė vieną dieną“, – sakė Prezidentė sveikinimo kalboje.        

Kreipdamasi į Nacionalinės premijos laureatus valstybės vadovė išreiškė viltį, kad kūrybos žmonės aktyviai dalyvaus Lietuvos gyvenime kaip asmenybės, kurių balsas, mintys ir idėjos visuomenėje turi ypatingo svorio.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos, kurias skiria šių premijų komisija, įteiktos šešiems kūrėjams. Aktorei Eglei Gabrėnaitei – už sceninio charakterio ryškumą ir profesinį maksimalizmą bei viso gyvenimo kūrybą. Kompozitorei Justei Janulytei – už vizualiųjų metaforų muzikinį įprasminimą, rašytojai Danutei Kalinauskaitei – už mažųjų meninės kalbos formų turiningumą, scenografui Gintarui Makarevičiui – už scenovaizdžio kūrybišką šiuolaikiškumą, vizualaus meno kūrėjams Svajonei ir Pauliui Stanikams – už estetinį kūrybos provokatyvumą.

Prezidentė laureatams ir jų talentui palinkėjo daugybės ištikimų gerbėjų tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje, kuriame menininkai tampa savo šalies kūrybiniais ambasadoriais.

Parašykite komentarą